Új jövő kezdődött el a szentgotthárdi motorgyárban

Szentgotthárdon ünnepélyes keretek között megkezdődött a PSA-csoport PureTech háromhengeres turbós benzinmotorjának a sorozatgyártása. A PSA-csoport központjából Yann Vincent gyártásért felelős alelnök indította el az új motorok gyártását a francia nagykövet, Pascale Adriani és a gyár dolgozóinak a jelenlétében.

A szentgotthárdi gyártás megindításával tovább szaporodott azon PSA gyárak sora, amelyek a globális igények kielégítését segítik. A PureTech motorcsaládot eddig Franciaországban (Douvrin, Temery), Lengyelországban (Tychy), Kínában (Xiangiang), Marokkóban (Kenitra) és Indiában (Hosur) gyártották.

Eddig már ötmilliónál is több készült ebből a motorból. A szentgotthárdi új kapacitás beindítása összhangban van a növekvő piaci igényekkel, amelyek jelentős részben abból erednek, hogy az új Opel/Vauxhall modellek PSA-platformokra és technológiákra épülnek. Ez a motorcsalád hozzájárul a szén-dioxid-kibocsájtás csökkentéséhez, az előző generációhoz képest a PureTech benzinmotorok fogyasztása 4 százalékkal csökkent.

Az Opel Szentgotthárd üzemét – amely több, mint 27 éves múltra tekint vissza – 38 millió eurós beruházással átalakították az új motorok gyártásához. Az átalakítást túlnyomó részt a gyár saját embereivel és erőforrásaival oldották meg, ráadásul úgy, hogy közben folyt a korábbi motorvariánsok gyártása is. Az átalakítások után az üzem képes az új PureTech benzinmotorokkal párhuzamosan folytatni a korábbi  erőforrások gyártását is ameddig erre igény van.

„Ennek az új korszerű motornak a gyártásával Szentgotthárd fontos szereplőjévé válik a PSA-csoport gyártó infrastruktúrájának, amely a cég mind az öt autómárkáját hivatott ellátni. Szentgotthárd meghatározó szereplője a magyar autóipar történetének és a 27 évre visszatekintő motorgyártásnak nagy szerepe volt az Opel kimagasló piaci pozíciójának elérésében. A gyár zökkenőmentes átalakítása és modernizálása az itteni kollégáknak, csapatoknak köszönhető. Ami ma itt történik, az jó hír a PSA-csoportnak, vásárlóinknak és saját dolgozóinknak is, azt bizonyítja, hogy Szentgotthárdnak fenntartható jövője van” – mondta Yann Vincent, a PSA-csoport gyártásért felelős alelnöke.

„A PureTech motorok gyártásának megkezdésével új fejezetet nyitunk a szentgotthárdi gyár életében.  Bizakodóan nézünk az új feladatok elé. Büszkék vagyunk arra, hogy hozzájárulhatunk a korszerű 1,2-es benzines turbomotorok gyártásával az az alacsony károsanyag kibocsájtási célok eléréséhez” – jelentette ki az új motorgyár beindításakor Grzegorz Buchal gyárigazgató.

Szentgotthárd neve összeforrt az újkori magyar autóipar és a magyarországi autógyártás elindításával. 1992-ben az akkor még General Motors Hungary néven futó üzemben elkészült az első magyar autó, egy Opel Astra és megkezdődött a motorgyártás is, ami ma egy új fejezetéhez érkezett. Az Opel Szentgotthárdnak az új tulajdonos, a PSA-csoport égisze alatt is fontos szerep jut, a motorgyár folytatja több, mint 27 éves hagyományait.