Összeborul a Volvo és az Isuzu

Volvo
A tervezett elektromos haszongépjármű-gyártó együttműködés keretében a japán Isuzu megvásárolja az AB Volvo japán leányvállalatát, az UD Trucks Corp. tehergépjármű gyártó vállalatot – jelentette be a két vállalat közös sajtótájékoztatón.

Az üzlet lezárására a jövő év végén lehet számítani. Az UD Trucks eladásából származó bevétel mintegy kétmilliárd svéd koronával (208 millió dollár) emeli meg a Volvo Group működési eredményét és 22 milliárd svéd koronára növeli a rendelkezésére álló forgóeszközöket. Az UD Trucks piaci tőkeértéke 2,3 milliárd dollárra tehető. Az Isuzu a jövő év végéig a cég összes részvényét fel kívánja vásárolni, a felvásárlási árfolyam a cég átvilágításának a függvénye.

A svéd Volvo Group teherautó gyártó vállalat 2007-ben vásárolta meg az UD Trucks, korábbi nevén Nissan Diesel Motor Co. céget a Nissan Motor Co. autógyártó konszerntől. A Volvo Group az egyik legnagyobb teherautógyártó a világon, a Volvo Trucks mellett birtokában van a francia Renault Trucks és az amerikai Mack Trucks márka is.     Az Isuzu elsősorban kis- és közepes méretkategóriájú tehergépjárművek gyártására szakosodott, az UD Trucks pedig elsősorban nehéz tehergépjárműveket és közepes méretű haszongépjárműveket gyárt.

A dízelmotor technológiában erős Isuzu számára az UD Trucks akvizíciója hozzáférhetővé teszi a Volvo elektromos hajtáslánc technológiáját. Az együttműködés célja a szerdai bejelentés szerint következő generációs önjáró haszongépjárművek kifejlesztése. Az Isuzu tavaly októberben lépett együttműködésre az amerikai Cummins Inc. motorgyártó vállalattal környezetbarát dízeltechnológia közös fejlesztése érdekében.

A Volvo már gyárt elektromos hajtású furgonokat és elsősorban városokban használt hulladékbegyűjtő járműveket. “Az együttműködés keretében mindkét fél profitálhat a másik technológiai erősségeiből és a nagyobb gyártási volumenből eredő előnyökből” – mondta Martin Lundstedt, a Volvo Group vezérigazgatója a Tokióban rendezett sajtótájékoztatón.

Katajama Maszanori, az Isuzu elnöke szerint a két cég jól kiegészíti egymás üzleti erősségeit. A felek egyelőre nem készülnek részvény-kereszttulajdonlásra – mondta -, de közös gyártásra igen.     Az Isuzu részvénye másfél százalékkal zárt erősebben a tokiói tőzsdén, a Volvo részvénye közel négy százalékkal állt erősebben szerdán a déli órákban a stockholmi tőzsdén.