300 Airbust vesznek az indiaiak

Airbus A350

Háromszáz darab Airbus A320neo családba tartozó repülőgépet vásárolt az európai gyártótól India legnagyobb diszkont légitársasága, az Indigo.

Az Airbus az MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti, hogy a megrendelés piaci értéke többmilliárd euró, de pontos adatot nem közölt. A közlemény idézi az Indigo vezérigazgatóját, Ronojoy Duttát, aki azt mondta, a megrendelés is jelzi, hogy elkötelezettek az indiai légi kapcsolatok, a gazdaság és a mobilizáció fejlesztésre iránt. A légiközlekedési piac folyamatosan bővül, az Indigo célja pedig, hogy a legjobb légi szállítási hálózatot alakítsa ki – tette hozzá.

Christian Scherer, az Airbus kereskedelmi igazgatója szerint az A320neo család a diszkont légitársaságoknál is hatékonyabb üzemelést, alacsonyabb költségszintet és kényelmesebb utazást jelent.

Az Indigo eddig is a legnagyobb vevője volt az új generációs keskenytörzsű Airbusnak, a mostani megrendeléssel összesen 730 példányra van szerződésük. A légicég a szeptember 30-ával végződött idei első fél évben 66 millió dollárnak megfelelő rúpia üzemi nyereséget ért el az egy évvel korábbi 134 millió dolláros veszteség után.

Az A320neo az Airbus új generációs keskenytörzsű repülőgépe, amelyből szeptember 30-ig a gyártó több mint 6600-at értékesített világszerte 110 ügyfélnek. A magyar hátterű Wizz Air szintén nagy vásárlója ennek a típusnak, mintegy 270 példány vételére van érvényes szerződése a Váradi József vezette fapados társaságnak.