Zalaegerszegen nyílik meg az első duális szakképző központ

Az önkormányzat, az iskolák, a városban működő vállalkozások együttműködésével és a kormány támogatásával Zalaegerszegen nyílik meg az első duális szakképző központ – közölte az innovációs és technológiai miniszter a zalai megyeszékhelyen épülő duális szakképző központ építésének projektindító rendezvényén.

Palkovics László kiemelte, hogy az épülő központ lehetőséget ad arra, hogy a fiatalok a tanulmányaik alatt a tudás mellett gyakorlati ismereteket is szerezzenek.     A 2014-ben létrejött duális képzési rendszer a nagyvállalatokra épült – emlékeztetett az innovációs és technológiai miniszter. Hozzátette, hogy a duális képzésben a kisvállalkozások is részt vesznek, de nem tudnak olyan feltételeket biztosítani, mint a nagyobb vállalkozások. A zalai megyeszékhelyen a duális szakképző központban viszont a helyi gazdasági szereplők az önkormányzattal együttműködve tudják majd a duális képzést megvalósítani.

Kifejtette, hogy a duális szakképző központokra a jól képzett munkaerő biztosítása miatt is nagy szükség van. A második negyedévben a magyar gazdasági növekedés 5,2 százalék volt, négyszer akkora, mint az Európai Unióban. A magyar gazdaságot az ipar a high-tech tartalma viszi előre, a magas technológia viszont jól képzett szakembereket igényel, képzésüknek pedig a zalaegerszegi szakképző centrum lesz az egyik fontos eleme – hangsúlyozta Palkovics László.

A BGE zalaegerszegi gazdálkodási karán átadták át az 1 milliárd forint ráfordítással elkészült innovációs és kutatóközpontot. Az 1400 négyzetméter alapterületű szakképzési központ a Széchenyi 2020 program keretében, az egykori laktanya irodaépületének helyén épül fel.     A 600 millió forint európai uniós támogatással megvalósuló beruházást az önkormányzat 46 millió forinttal támogatta. Az üzemcsarnokban gépi forgácsoló-, hegesztő és lakatos műhelyeket és kiszolgáló helyiségeket alakítanak ki. Az új épület lehetőséget ad az ipari tanulók szakmai gyakorlati képzésére is.