Sokan rossz matricát vesznek

Az év első hat hónapjában jelentősen, több mint 15 százalékkal nőtt azoknak a hazai autósoknak a száma, akik a D2 díjkategóriába tartozó járművükre tévedésből D1-es matricát vettek. A kategóriatévesztéssel járó kellemetlenségek és befizetések azonban kis odafigyeléssel elkerülhetők.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. adatai szerint egyre többen vannak azok az autósok, akik a D2 díjkategóriába tartozó járművükre tévedésből D1-es – jellemzően heti (10 napos) országos – matricát vásárolnak. A magyarok körében idén, az első fél évben több mint 15 százalékkal ugrott meg a tévesztők száma a D1-D2 kategóriában. Tavaly a NÚSZ Zrt.-nek több tízezer fizetésre felszólító levelet kellett kiküldenie emiatt a belföldi ügyfeleinek. Ha ugyanis a gépjármű a tényleges D2-es díjkategóriájához képest alacsonyabb, D1-es e-matricával rendelkezik ellenőrzéskor, akkor 7500 forint különbözeti pótdíjat kell fizetnie a tulajdonosnak vagy az üzembentartónak.

A problémát sok esetben az okozza (például a személyautónak tűnő kishaszonjárművek esetében), hogy ránézésre nehéz eldönteni: melyik kategóriába tartozik az adott jármű. A megfelelő díjkategória kiválasztásában ilyenkor a forgalmi engedély nyújt segítséget. Ha a magyar forgalmi engedélyben, a „J” mezőben N1 kód (3,5 tonna össztömeg alatti áruszállító gépkocsi) szerepel, akkor biztosan D2 díjkategóriába tartozik az adott jármű. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a „J” mezőben M1 kód (személygépkocsi) van feltüntetve – de az autóval 7-nél több személyt lehet szállítani. (A szállítható személyek számát a forgalmi engedélyben az „S.1” kód – ülések száma vezetővel – tartalmazza, a jármű súlyára az F.1 mező vonatkozik.) Szintén D2-es díjkategóriájú e-matricát kell váltani az N1G kód (terepjáró tehergépkocsi) esetén is. (Az N1G – terepjáró személygépkocsi – viszont a D1 kategóriába tartozik.) A NÚSZ ügyfélszolgálatain a leggyakrabban egyébként a Volkswagen 2 KN – Transporter; a Ford Escort Van – Transit; a Mercedes-Benz Vito – Viano; a Citroen Berlingo, valamint a Renault Trafic márkájú/típusú autókkal kapcsolatosan kérnek tanácsot az ügyfelek.

A megfelelő kategória kiválasztásával a jogosulatlan úthasználat és az utólagos pénzbefizetés is elkerülhető. Azzal is pénzt tudnak megspórolni a D2 díjkategóriába tartozó járművek tulajdonosai, ha tudatosan választanak az úthasználati jogosultságok közül. Azonban már az ő esetükben sem éri meg éves országos e-matricát venni. Az év hátralévő részére ugyanis jobban járnak a havi országos pályamatricával. (Előbbi 42 980 forintba kerül egy évre, utóbbi 9560 forintba egy hónapra.)

Többek között erre való tekintettel döntött úgy a NÚSZ, hogy október elsejével leállítja az éves érvényességű, országos e-matricák értékesítését a viszonteladói körében (így például a benzinkutakon). Ugyanakkor azok az úthasználók, akik mégis éves országos pályamatricát szeretnének vásárolni, ezt az ematrica.nemzetiutdij.hu weboldalon vagy a NÚSZ 19 ügyfélszolgálati irodájában változatlanul megtehetik, kirendeltségeinken pedig a helyes díjkategória kiválasztásához is kérhetnek segítséget.

A D2 díjkategóriáról további hasznos információk a honlapunkon találhatók:

https://nemzetiutdij.hu/articles/article/dijtablazat

https://nemzetiutdij.hu/articles/article/gyakran-ismetelt-kerdesek