Pilótaképzőt avattak Nyíregyházán

Átadták a Tréner Kft. új pilótaképző oktatóközpontját Nyíregyházán. A több mint félmilliárd forint értékű saját beruházással a társaság repülőgép-szimulátort vásárolt és egy új tárolóhangárt is felépített a nyíregyházi repülőtéren.

Az eseményen Horváth Péter, a hivatásos repülőgépvezető-képzéssel 1992 óta foglalkozó cég ügyvezető igazgatója elmondta, a hétszáz négyzetméter alapterületű, zöldenergiával működő új oktatóközpontban kapott helyet a modern, csúcskategóriás ALSIM-típusú szimulátor, amelyen az ott tanuló 120 kadét gyarapíthatja repült órái számát.    A szimulátor négy repülőgéptípus élethű vezetési körülményeit tudja megjeleníteni, az egymotoros kisgéptől egészen az Airbus A320-as utasszállító repülőgépig – mondta az ügyvezető, megjegyezve, ezzel már két szimulátor szolgálja a pilótaképzést Nyíregyházán.    A kétezer négyzetméteres, zárt és temperált hangárban a meglévő oktató repülőgépeket tárolják, mivel állapotuk nagyon fontos a biztonságos repülés szempontjából – tette hozzá Horváth Péter.    A Tréner Kft.-nek jelenleg több mint húsz légialkalmas repülőgépe van, Cessna Piper, Warrior II, Piper Warrior III és Beechcraft Dutchess típusú gépekkel képzik a pilótanövendékeket.

A szimulátor segítségével a hallgatók sokkal könnyebben vehetnek részt az A320-as típus tanfolyamain, köszönhetően a Wizz Air-rel korábban kötött megállapodásnak – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.    Diederik Pen, a Wizz Air ügyvezető alelnöke, üzemeltetési igazgatója az oktatóközpont átadóján elmondta, a légitársaság régóta dolgozik együtt a Tréner Kft.-vel és sok olyan szenior pilótája és oktatója van, aki első repülési tapasztalatait Nyíregyházán szerezte. A Wizz-flotta a következő tíz évben háromszáz repülőgéppel növekszik, és ehhez szeretnének évente legalább ötven kadétot toborozni és kiképezni ebben a létesítményben – tette hozzá az alelnök.

A nyíregyházi pilótaképzés története 1968-ra nyúlik vissza, azóta napjainkig több mint 650 hivatásos pilótát képeztek ki a nyíregyházi repülőtéren. Az ott tanult pilóták elismert szakembereknek számítanak a legtöbb légitársaságnál, köztük a Wizz Air-nél is.    Az esemény keretében a pályafutását Nyíregyházán kezdő Veres Zoltán magyar műrepülő Európa-bajnok tartott légi bemutatót.