Jó hír Nagy-Britanniából

brit, Egyesült Királyságban
Nagy-Britanniában 15 hónap folyamatos csökkenés után először nőtt az autógyártás augusztusban.

A brit autógyártók és -kereskedők szövetsége (SMMT) azt közölte, hogy augusztusban éves szinten 3,3 százalékkal több autót gyártottak, mint júliusban.    Az SMMT a korábbi visszaesést részben arra vezette vissza, hogy az eredetileg március 28-ára tervezett Brexit miatt a gyártók ideiglenesen leállították a termelést néhány naptól akár négy hétre és ezután a gyártás csak fokozatosan indult újra.     A termelés ideiglenes leállítása miatt áprilisban Nagy-Britanniában 44,5 százalékkal zuhant az autógyártás.

Idén augusztusban 92 ezer 158 autó készült Nagy-Britanniában. Az exportra szánt autók gyártása 0,6 százalékkal, 73 ezer 433-ra nőtt, a belső piacra készült autók száma pedig 15,2 százalékkal, 18 ezer 725-re bővült.     Az idei első nyolc hónapban összesen 866 ezer 918 autó készült Nagy-Britanniában, ami 17 százalékkal kevesebb a tavalyi azonos időszakkal összevetve.

A brit szakmai szövetség kimutatása szerint tavaly ötéves mélypontra, 1,52 millióra csökkent a Nagy-Britanniában gyártott autók száma, ami 9,1 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. Legutóbb 2013-ban állítottak elő ennél kevesebb személyautót a brit autógyárak.    Az autógyártás adja a brit feldolgozóipar 9 százalékát, az exportnak pedig a 14 százalékát. A brit autógyártó ágazatban dolgozók száma megközelíti a 168 ezret.