Megkezdődött a Polestar 1 gyártása

A kínai Geely tulajdonában lévő Volvo luxusmárkája, az elektromos járműtechnológiára szakosított Polestar az idén kezdi meg első hibrid modelljének exportálását Európába, jövőre pedig az Egyesült Államokba.

A Polestar megkezdte kínai üzemében, Csengduban első modellje, a benzin-elektromos plug-in hibrid hajtású kétajtós, karbonszálas karosszériával készülő Polestar 1 gyártását.   A Polestar 1 modell 150 kilométert tud megtenni egy feltöltéssel, tisztán akkumulátor hajtással. Az autóban lévő benzinmotor az akkumulátorokat menet közben tovább tudja tölteni.    Az autó értékesítését az idén kezdik meg Európában 150 ezer euró (közel 50 millió forint) körüli áron – jelentette be Thomas Ingenlath vezérigazgató. Az autó értékesítését az Egyesült Államokban az egyre éleződő importvám-vita ellenére is jövőre tervezik megkezdeni.

A Polestar második, immár teljesen elektromos modellje, a Polestar 2 gyártása jövőre indul. A modell már rendelhető. A cég harmadik modellje, a Polestar 3 egy tisztán elektromos SUV modell lesz.    A magát a luxusautó piacon pozicionáló Polestar elsősorban a Teslával kívánja felvenni a versenyt. A Tesla jelenleg gyártóüzemet épít Sanghajban.

Az International Energy Agency, a nemzetközi energiaügynökség kimutatása szerint 2018-ban 2,1 millió tisztán elektromos és hibrid autót értékesítettek világszerte, a 85 milliós autóeladások 2,3 százalékát.

A Volvo Cars 2010-ben került a Geely Holding kínai autógyár tulajdonába. A Volvo Cars szintén rendelkezik Csengduban egy gyártóüzemmel. A Polestar üzeme zöldmezős beruházásként készült.