Új közlekedési díjat alapítottak

innovációs kutatás-fejlesztésre, innovációra, mesterséges intelligencia
A közlekedéssel foglalkozó tehetséges fiatalok felkarolása, Magyarországon maradásuk elősegítése érdekében a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. kezdeményezésére a NÚSZ Zrt. a Közlekedéstudományi Egyesülettel (KTE) közösen megalapította a szakma csúcselismerését, a Közlekedési Innovációs Díjat – jelentette be a KTE elnöke, aki egyben a nemzeti vagyonnal kapcsolatos ügyekért felelős államtitkár.

Fónagy János hozzátette, a közlekedési ágazat jelentőségét mutatja, hogy 2018-ban naponta 7,5 millió ember utazott a helyi és a helyközi közlekedésben, az egész éves vasúti utazások száma tavaly 150 millió, az autóbuszos közeledésé 480 millió, míg a helyi közlekedést 2,2 milliárd volt. Ennek a rendszernek a működtetéséért közel 100 ezer ember felel, akik között megtalálhatóak a tervezők, és a működésért felelős szakemberek is. Ezzel a most alapított díjjal az ágazatban dolgozók szakmai elkötelezettségét kívánják szolgálni.

Bartal Tamás, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a díjra a 40 év alatti fiatal mérnökök, illetve a mérnökképzésben részt vevő egyetemi hallgatók pályázhatnak, ha a közlekedés területén létrehozott találmánnyal, szabadalommal, projekttel vagy tudományos eredménnyel rendelkeznek. A pályázatok beadási határideje szeptember 15-e.

Hozzátette, minden évben egy díjat adnak át, a NÚSZ Zrt. pedig vállalta, hogy a következő 5 évben a társaság állja a díjjal kapcsolatos kiadásokat, így az elismerés mellé járó 1 millió forintos jutalmat is a cég biztosítja.