Nem látni az alagút végét

A német gépiparban még nem látni az alagút végét, a német gazdaság gerincét alkotó iparág megrendelései júniusban 5 százalékkal csökkentek – közölte a VDMA ágazati szakmai szervezet.

Az első fél évben a megrendelések mind belföldön, mind külföldön 9 százalékkal estek vissza. “Ennek oka a gyengébb világgazdasági konjunktúra, a többnyire politikailag motivált zavarok és az autóiparban végbemenő mélyreható strukturális változás” – mondta Olaf Wortmann, a VDMA konjunktúraszakértője.    Júniusban a belföldi megrendelések 16 százalékkal zuhantak, a külföldi megrendelések stagnáltak.    “Meglepően alakulnak a nagy volumenű megrendelések az euróövezeten kívüli országokból. Ezek már tavaly júniusban is magas szinten álltak, az idén pedig további két százalékkal emelkedtek” – mondta Wortmann, hozzáfűzve: rendkívül ritkán fordul elő, hogy a nagy beruházások esetében  sikerül tartani, sőt meghaladni az előző évi szintet. Az euróövezetből viszont 9 százalékkal kevesebb megrendelést könyvelt el a német gépipar.

Az autóipar után a második legnagyobb iparág, az 1 millió embert foglalkoztató gépipar az idén 2013 óta először a termelés visszaesésével számol. A VDMA 2 százalékos csökkenést prognosztizál. A háromnegyed részben az exporttól függő gyártók korábban még egy százalékos növekedésben bíztak.