Legyártották a 15 milliomodik öntömítő abroncsot

Legyártották a 15 milliomodik ContiSeal gumiabroncsot a Continental portugáliai üzemében. A német technológiai vállalat terméke egy olyan szériagyártású abroncs, amely speciális defekttömítéssel rendelkezik, ezért sérülés esetén eltömíti önmagát. A mérföldkőnek számító 15 milliomodik darab egy 255/45 R 19 méretű ContiSportContact 5 SUV abroncs lett, amely egy Volkswagenre került fel.

A ContiSeal-technológia előnye, hogy a fejlesztés mérsékli a futófelület sérülésének következményeit, ha azt egy éles tárgy, például szög okozza, amennyiben az okozott lyuk mérete nem nagyobb 5 milliméternél. Ebben az esetben ugyanis a tömítőanyag szinte azonnal megakadályozza a levegő kiáramlását a keletkezett résen keresztül. „Ez az abroncs a normál gumiabroncsokkal megegyező biztonsági és vezetési tulajdonságokkal rendelkezik, ugyanakkor egy esetleges futófelületi sérülésnél nincs szükség azonnali megállásra és a gumiabroncs cseréjére” – hívta fel a figyelmet Musztrai Ferenc, a Continental Hungaria marketingvezetője.

A Continental még 2008-ban kezdte meg az öntömítő tulajdonságokkal rendelkező gumiabroncsok gyártását, eleinte az akkor debütáló VW Passat CC számára. Időközben ezeket a biztonságos abroncsokat a Cadillac, a Hyundai, a Porsche, a Renault, a Rolls-Royce, a Seat, és a Skoda is jóváhagyta első szerelésként. A ContiSeal technológiával ellátott abroncsokat jelenleg 76 méretben gyártják nyári, négyévszakos és téli változatban.

A Continental 195 és 285 milliméteres közötti szélességgel, valamint 65 és 35 százalék közötti oldalaránnyal gyárt öntömítő abroncsokat személyautók és SUV-ok számára. A ContiSeal technológiával ellátott abroncsok 15-22 hüvelyk közötti felnikre szerelhetők fel, egyes darabok pedig 300 kilométer/órás sebességre is hitelesítve vannak. „A ContiSeal-technológiával készülő abroncsok felszerelésnél fontos figyelembe venni, hogy ezeket csak olyan járművekre szabad feltenni, amelyek rendelkeznek gumiabroncs-nyomás ellenőrző rendszerrel (TPMS), amely figyelmezteti a sofőrt az abroncsnyomás csökkenése esetén” – tette hozzá Musztrai Ferenc.