Jól megy a Fiatnak

Eladásai csökkenése ellenére növelte bevételét és nyereségét a második negyedévben a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) autóipari konszern.

A FCA az április-júniusi negyedévben 26,7 milliárd eurós, az egy évvel korábbinál 3 százalékkal magasabb értékesítési árbevétel mellett az előző évivel közel megegyező, 1,52 milliárd euró működési eredményt ért el, nettó nyeresége pedig nagyjából 100 millió euróval közel 800 millió euróra emelkedett.     Elemzők 1,43 milliárd eurós működési eredményt vártak a második negyedévre.     A konszern bevételarányos jövedelmezősége 5,7 százalékra javult 5,6 százalékról.

Az FCA eladásai viszont csökkentek, az április-júniusi negyedévben 1,16 millió autót értékesített, 11 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos  időszakában. Az ázsiai régióban 34 százalékkal csökkentek az FCA eladásai, kínai közös vállalatainál pedig 60 százalékkal.

Az előző negyedévekben már megszokott módon az FCA nyereségét szinte teljes egészében Észak-Amerikában termelte ki, míg Európában éppen hogy nyereséges volt, Ázsiában viszont veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. Veszteséget termelt továbbra is luxus sportkocsi érdekeltsége is, a Maserati.

Mike Manley vezérigazgatónak a negyedéves beszámolóhoz fűzött megjegyzései alapján az FCA jó úton halad éves terve teljesítése felé, mégpedig az észak- és dél-amerikai piacokon nyújtott jó teljesítményének köszönhetően. Működési eredménye tervei szerint meghaladja majd a tavalyi 6,7 milliárd eurót.

Az FCA részvénye a negyedéves eredmény bemutatását követően több mint négy százalékkal erősödött a milánói tőzsdén és 2,9 százalékos nyereséggel zárta a napot.