Csúcson a lízingpiac

Az idén az első hat hónapban a Magyar Lízingszövetség tagvállalatainál a finanszírozott összeg 375 milliárd forintra rúgott, ami 14 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest és 2008 óta a legmagasabb féléves érték. Egyben azt is jelenti, hogy napi átlagban – a hétvégékkel együtt – 2,1 milliárd forintot helyeztek ki a lízingcégek.

A Magyar Lízingszövetség közleménye szerint az év egészében is minimum 10 százalék körüli bővülés várható. Tavaly 13 százalékkal nőtt a magyar lízingpiac, a kihelyezések összege megközelítette 700 milliárd forintot.    A teljes lízingpiac növekedéséhez szinte minden szegmens hozzájárult. A személy- és kisteherautóknál a finanszírozott összeg 11 százalékkal 132 milliárd forintra nőtt, és 35 százalékát adta a kihelyezéseknek. A növekedésben kiemelkedő volt az újautó-finanszírozás 12 százalékos bővülése, ami jelentősen meghaladja az újautó-eladások 7,5 százalékos bővülését.

Az átlag feletti volt a bővülés a flottapiacon, a kihelyezett összeg 16 százalékkal 46,5 milliárd forintra ugrott. A mezőgazdasági gépeknél a finanszírozott összeg 45,2 milliárd forint volt, ami 15 százalékos emelkedés. A szövetség értékelésében kiemelte, hogy az építőipari növekedés a lízingpiacon is jól látható: az építőgépeket 14,5 milliárd forint értékben finanszírozták a lízingcégek, ami 29 százalékos emelkedést jelent. A termelőgépeknél, berendezéseknél a tavalyi megtorpanás után ismét bővülés volt: 35 százalékkal 36 milliárd forintra nőtt a finanszírozott összeg, ennél nagyobb összegre legutóbb 2012 első félévében volt példa.     Az elemzés szerint a lízingkonstrukciók jól szerepeltek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kkv-programjában, az NHP Fixben megkötött tranzakciók 44 százalékát a lízingügyletek adták.