Ötcsillagos a Skoda Scala

A Magyarország Autója 2020 díjra jelölt Škoda Scala a lehető legjobb, ötcsillagos minősítést szerezte meg a független Európai Újautó-értékelési Program (European New Car Assessment Programme; Euro NCAP) tesztjein, a cseh autógyártó új kompaktmodellje így kategóriája egyik legbiztonságosabb járművének számít. A felnőtt utasok, illetve kerékpárosok védelme terén különösen jól teljesített a Scala.

A Škoda Scala különösen a felnőtt utasok és a kerékpárosok biztonsága tekintetében bizonyult meggyőzőnek az Euro NCAP tesztek során. A felnőtt bennülők védelme terén a tágas kompaktmodell az elérhető pontok 97 százalékát begyűjtötte, ami az egyik legjobb eredmény az Euro NCAP története során.

A kerékpárosok védelmére a tesztelők a teljes hat pontot odaítélték, részben az előrelátó gyalogos- és kerékpáros-védelemmel, illetve városi vészfékfunkcióval kiegészített és az alapfelszereltséghez tartozó rendszernek köszönhetően. Mindemellett a sávtartó rendszer is a Škoda Scala alapfelszereltségéhez tartozik, kívánságra pedig a hátulról közelítő vagy épp a visszapillantó tükrök holtterében tartózkodó járművekre figyelmeztető holttérfigyelő rendszer is rendelkezésre áll. A Scala ezzel a maximális négyből 3,5 pontot szerzett.

A Škoda Scala passzív biztonságát egyebek mellett nagyvonalúan méretezett deformációs zónákkal és rendkívül merev utascellával kialakított, nagy torziós merevségű karosszériaszerkezete teszi lehetővé, ahol közel 70 százalékban nagy és extrém nagy szilárdságú, illetve különlegesen edzett acélfajtákat alkalmaztak a tervezők. A kompaktmodell akár kilenc légzsákkal is felszerelhető, köztük egyaránt extrafelszerelésként vezetőoldali térdlégzsákkal, illetve hátsó oldallégzsákokkal. A biztonsági felszereltségi kínálat része emellett a másodlagos ütközésvédelem, az opcionális proaktív utasvédelemi rendszer, valamint a hátsó szélső üléseken, illetve az első utasülésen az isofix és felső hevederes (top tether) rögzítési pontok, így a legfiatalabb utasok optimális védelme is mindenkor biztosított.