Összeborul a Volkswagen és a Ford

Elektromos mobilitási és robotjármű-technológiai együttműködésre, valamint a felmerülő fejlesztési költségek megosztására készül a német Volkswagen AG és az amerikai Ford Motor autóipari konszern a cégek vezérigazgatói, Herbert Diess és Jim Hackett New Yorkban tett bejelentése szerint.

Az együttműködés keretében a Volkswagen több milliárd dolláros befektetést hajt végre a Ford robotjármű-fejlesztő Argo AI leányvállalatába. A Ford pedig az európai piacra több százezer, a VW MEB platformjára épülő elektromos autót gyárt majd le.     A bejelentés szerint a Volkswagen 2,6 milliárd dollárt (2,3 milliárd euró) invesztál a hétmilliárd dollárra értékelt Argo AI vállalatba. A befektetés egymilliárd dollár forgóeszközből és 1,6 milliárd dollár piaci tőkeértékre becsült eszközértékből tevődik össze. A Volkswagen ugyanis az Argo AI vállalatba integrálja saját, kétszáz alkalmazottat foglalkoztató AID önvezető járműtechnológiai fejlesztő érdekeltségét. Az AID müncheni központja az Argo AI európai központjaként funkcionál tovább. A Volkswagen a későbbiekben még kivásárol 500 millió dollár értéken Argo AI részvényeket a Fordtól.

A világ legnagyobb autóipari vállalata, a Volkswagen AG és az amerikai piacon második legnagyobb autógyár, a Ford Motor az autóipari ágazat korszakos kihívása, az elektromos mobilitás és az önvezető járműtechnológia terén kötött együttműködési megállapodással olyan kaliforniai technológiai cégekkel kívánja felvenni a versenyt, mint a Google robotautó-fejlesztő érdekeltsége, a Waymo, vagy az Apple, illetve maga a Tesla.

A Volkswagen és a Ford robotjármű fejlesztő együttműködése, az egyesített Argo AI és az AID viszonylag “kis játékos” más autóipari cégek hasonló technológiai fejlesztő érdekeltségeihez képest. A General Motors leányvállalata, a Cruise Automation legutóbbi tőkeemelésekor 19 milliárd dollár piaci tőkeértékre tett szert. A Google leányvállalata pedig, a Waymo elemzői becslések szerint 100 milliárd dolláros piaci tőkeértéket képvisel.     Az európai piacon gyengélkedő Ford számára eddig nem állt rendelkezésre elektromos járműplatform, ami annyit jelent, hogy nem tudta volna teljesíteni az autógyárak modellpalettájára 2021-ben életbe lévő uniós emissziós normákat. A VW elektromos autó platformja, a MEB felhasználásával a Ford az elkövetkező hat évben több mint 600 ezer elektromos autót fog gyártani az európai piacra.     A Volkswagen az elkövetkező tíz évben 15 millió MEB platformra épülő autót tervez gyártani.

Ezzel összefüggésben felmerült egy új üzemi telephely létesítésnek a lehetősége is “valahol Kelet-Európában”. A konszern felügyelőbizottságának szóvivője erről a bejelentéskor annyit mondott, hogy “a tervek konkretizálása folyik, nem véglegesítése”. A német Automobilwoche lap egy korábbi beszámolójában az üzem lehetséges helyszíneként Törökországot szellőztette meg. A dpa hírügynökség úgy tudja, hogy a kérdésben még “huzamos ideig” nem lehet döntésre számítani.