Kevesebb repülőgépet adtak át a nagyok

737 MAX
Jelentősen csökkentek az Airbus és a Boeing gépeladásai az első fél évben az egy évvel korábbihoz képest, az amerikai gyártót emellett a 737 MAX gépek repülési és átadási tilalma is sújtotta.

A gyártók MTI-hez kedden eljuttatott statisztikái szerint az Airbus az első fél évben – a megrendelések lemondását nem számolva – 213 repülőgépet értékesített, 18,3 százalékkal kevesebbet, mint 2018 első fél évében. A Boeing mindössze 108 repülőgép gyártására szerződött le, míg egy évvel korábban még 416 példányra írtak alá szerződést, ez 74 százalékos csökkenésnek felel meg.

A repülőgépek gyártása terén a Boeing a 737 MAX-ok repülési és átadási tilalma miatt nehéz helyzetbe került, ugyanis csökkenteni kellett a rentoni, 737-eseket összeszerelő egység kibocsátását, így mindössze 42 keskenytörzsű repülőgépet tudnak elkészíteni havonta. Emiatt a Boeing az év első hat hónapjában 229 repülőgép gyártásával végzett, ez 58 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. Ezzel szemben az Airbus 28 százalékkal 289-re emelte legyártott és átadott gépeinek számát.