Jól megy a kínai nagyvállalatoknak

Kínában
Az értékesítés és a haszonkulcsok javulásának köszönhetően hónapok óta először emelkedett a kínai iparvállalatok profitja májusban, de az elemzők bizonytalanok annak megítélésében, hogy hosszú távon is maradnak-e a szerény nyereségek.

A kínai statisztikai hivatal (NBS) jelentése szerint az ipari nagyvállalatok nyeresége éves összehasonlításban 1,1 százalékkal 565,6 milliárd jüanra (82,21 milliárd dollárra) emelkedett májusban.     Az év első öt hónapjában 2380 milliárd jüan (345,9 milliárd dollár) nyereséget termeltek a nagy ipari vállalatok, ami viszont 2,3 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakához képest. Az első négy hónapban 3,4 százalékkal csökkent a profit éves összevetésben.

Az állami tulajdonú nagy iparvállalatok nyeresége éves szinten 9,7 százalékkal csökkent, a magántulajdonú vállalatoké viszont 6,6 százalékkal nőtt január-májusban.    A nagy iparvállalatok közé azok tartoznak, amelyek éves forgalma meghaladja a 20 millió jüant (2,91 millió dollárt).

Májusban az értékesítés növekedésének és a vállalati költségek lassúbb ütemű emelkedésének volt köszönhető, hogy nőtt a profit. A mérték azonban viszonylag szerény volt, és valószínűleg nem tart sokáig az emelkedés, mivel az amerikai-kínai kereskedelmi háború kiszélesedése visszaveti a beruházásokat és a termelést is.

A kínai iparvállalatok profitjának növekedése a tavalyi év második felében kezdett mérséklődni, párhuzamosan a gazdaság lassulásával és az ipari termelői árak emelkedési ütemének visszaesésével. Az amerikai-kínai kereskedelmi háború elmélyülése és a világgazdasági növekedés lassulása tovább fokozta a nyomást.