Együtt fejleszt félvezetőket a Denso és a Toyota

A modern autóiparban használt technológiák, rendszerek és alkatrészek globális piacvezető beszállítójaként a Denso a világ vezető autógyártóit, köztük a Toyotát látja el termékeivel, amely egyébiránt 33,3 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik az autóipari beszállítóban.

A Toyota és a Denso most a jövő mobilitását célzó kutatási és fejlesztési (K+F) tevékenység felgyorsítása érdekében egy közös vállalat létrehozása mellett döntött. Az új vállalat fő profilja a következő generációs járművekben alkalmazandó félvezetők fejlesztése lesz, amelyek fontos szerepet kapnak az autóipar jövője, a Case (csatlakoztatott, autonóm, megosztott, elektromos) szempontjai szerint épülő autókban.

Az autóipari erőátvitel-vezérlő, elektronikai, hőszabályozó, információs és biztonsági (intelligens közlekedési) rendszerek, valamint a mikromotorok (ablaktörlő, elektromos ablak és ülés, stb.)  vezető fejlesztőjeként ismert Denso és a Toyota megállapodtak egy vegyesvállalat (51-49 százalékos tulajdoni hányaddal) létrehozásáról a következő generációs, járművekben alkalmazandó félvezetőkkel kapcsolatos, kutatási és fejlesztési tevékenységre. A két vállalat a részletek kidolgozását követően 2020 áprilisában kívánja megalapítani az új céget.  Az utóbbi években egyre nagyobb mértékben alkalmaznak elektronikus vezérlési rendszereket a járművekben, emellett növekszik a járművekbe épített félvezetők száma is, miközben folyamatosan javul ezek teljesítménye. A biztonságos és fenntartható jövőbeni mobilitás kialakítása érdekében olyan új generációs félvezetőket kell kifejleszteni, amelyek szerves részét alkotják majd a Case (csatlakoztatott, autonóm, megosztott, elektromos) technológiai innovációknak.

A Denso úgy döntött, hogy új céget hoz létre a járművekbe építendő félvezetőkkel kapcsolatos kutatás-fejlesztési tevékenységre.  Elfogadta a Toyota által az új vállalat létrehozásához felajánlott tőkét, hogy teljes egészében kihasználhassák a Toyota mobilitási tapasztalatait.  Az új cégbe történő tőkebefektetés révén a Toyota további technológiai innovációkat tud majd létrehozni, mivel a mobilitási szolgáltatások és járművek tervezésének első szakaszától rendelkezésére állnak a legmodernebb félvezető technológiák.  Az új vállalat feladata lesz a következő generációs félvezetők alapvető szerkezetével és feldolgozási eljárásaival kapcsolatos kutatás, az elektromos hajtású járművek energiaellátó moduljaiban alkalmazott elektronikai alkatrészek fejlesztése, illetve az önvezető járművekben alkalmazott környezetfigyelő érzékelők félvezetőinek fejlesztése.