Egyiptomi nyitás

Tungsram
A magyar és az egyiptomi kormány megállapodása alapján létrehozott Magyar-Egyiptomi Üzleti Tanács társelnöke lett Jörg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által működtetett tanács másik elnöke egyiptomi oldalról Ahmed Rahab. A nemrégiben megalakult testület egyik fontos célja, hogy a magyarországi vállalatok exportlehetőségeit bővítse az észak-afrikai országban, és megtalálja azokat a közös gazdasági területeket, ahol a cégek kölcsönös előnyök mentén tudnak együttműködni.

A Tungsram vezetője Egyiptomban folytatott magasszintű tárgyalásokat kormányzati, kamarai és versenypiaci szereplőkkel, köztük Amr Nassar kereskedelmi és ipari miniszterrel. A találkozók során a vállalat világítástechnikai és okos megoldásainak piacát mérte fel, valamint az üzleti tanácsot képviselve további magyar cégek üzleti lehetőségeit is megvizsgálta. “A Tungsram csaknem száz éve Egyiptom partnere – egyik első nemzetközi irodáját Alexandriában nyitotta 1922-ben”, mondja Jörg Bauer. “Gépeinkkel és termékeinkkel mindig is aktívan hozzájárultunk az ország modern infrastruktúrájához és ipari versenyképességéhez.” A Tungsram az 1940-es években már helyi gyártáson gondolkodott Egyiptomban, de a II. világháború közbeszólt. “A vállalat újra arra törekszik, hogy hozzájáruljon az ország gazdaságához és elővettük a Tungsramot naggyá tevő vezérigazgató, Aschner Lipót tervét is a helyi gyáralapításról.”

„A magyar-egyiptomi kapcsolatok régre nyúlnak vissza, nem véletlen, hogy a vonatot magyarinak hívják az országban”, teszi hozzá Miklóssy Ferenc, az MKIK általános alelnöke, a Közel-Keleti és Észak-Afrikai Tagozat elnöke. „A múlt év során magas szintű tárgyalások zajlottak a két ország között, így örülünk, hogy egy ismert magyar vállalat rész vesz a gazdaságfejlesztésben. A Tungsram megjelenése a tanácsban és egyiptomi tárgyalásai a kormány azon szándékát is erősítik, hogy a magyar export lehetőségeit szélesítse.”