Cseh beszállítót vettek a japánok

A Teijin Limited teljes egészében felvásárolja a Jet Investmenttől a Cseh Köztársaság egyik vezető gépjárműalkatrész- és kompozitanyag-beszállítóját, a Benetet. A felvásárlási ügylet részleteit nem hozták nyilvánosságra.

A Benet, melynek központja a Cseh Köztársaságban, Mlada Boleslav városában található, elsődleges gépjárműipari kompozitalkatrész-beszállító, amely modern technológiák alkalmazásával szén- és üvegszál-erősítésű formázott műanyagokat állít elő, továbbá gépjárművek festését és összeállítását is végzi. A vállalat fő technológiája a szálerősített reaktív fröccsöntés (amely egy alacsony nyomás alkalmazásával végzett, poliuretánt felhasználó eljárás), továbbá a hagyományos autoklávos technológia és a gyanta transzferöntés. A Benet három létesítménnyel rendelkezik a Cseh Köztársaságban és Németországban is működtet egy üzemet, mely az európai gépjárműipart  szolgálja ki, köztük a Volkswagent, a Mercedest, a BMW-t, az Audit és a Skodát. A vállalat a 2018-as pénzügyi évben 720 alkalmazottat foglalkoztatott és értékesítési árbevétele 35,2 millió euró volt.

A Teijin folyamatosan bővíti gépjárműipari kompozit üzletágát saját fejlesztésű, könnyűsúlyú, nagy teljesítményű anyagok, valamint kiemelkedő tervezési újítások bevezetésével annak érdekében, hogy többféle anyagból készült alkatrészekkel tudja beszállítóként ellátni a vállalat európai, észak-amerikai és ázsiai központjai által kiszolgált gépjárműipari OEM ügyfeleit. Európában a Teijin 2018 augusztusában felvásárolta az Inapal Plásticos SA-t, amely Portugália egyik vezető gépjárműipari kompozitanyag-beszállítója, 2017 januárjában pedig tulajdonába került a gépjárműipari kompozitanyagok terén az egyik globális vezetőnek számító, észak-amerikai székhelyű Continental Structural Plastics (a továbbiakban “CSP”). A CSP franciaországi létesítményében a Teijin már megkezdte a felszerelését egy gyártósornak, amely üveg- és szénszálerősítésű, hőre lágyuló, kompozit előgyártmányokat (GF-SMC és CF-SMC) állít majd elő.

A Benet közelsége a közép- és kelet-európai régióhoz stratégiai szempontból igen kedvező, mivel egyaránt ki tudja szolgálni a német és az egyéb európai OEM-ek e régiókban működtetett gyártóüzemeit. A vállalat eddigi sikeres beszállítói tevékenysége szilárd alapul szolgál majd a Teijin számára európai értékesítési csatornáinak megerősítéséhez és fejlesztési tevékenységének bővítéséhez.

A több anyag alkalmazására irányuló stratégiájának megfelelően a Teijin igyekszik majd továbbvinni a Benet meglévő fejlesztési projektjeit, és a Teijin és a CSP kiemelkedő kompozitanyag-gyártási és fröccsöntési technológiáinak felhasználásával és tehetséges műszaki csapatainak segítségével olyan innovatív gépjárműipari kompozittermékeket és -megoldásokat kidolgozni, amelyek képesek lesznek kielégíteni az ügyfelek kis súly, szilárdság, rugalmas dizájn, termelékenység és költséghatékonyság iránti jövőbeli igényeit. A Teijin tervei szerint 2030-ra a gépjárműipari kompozit üzletág értékesítési árbevétele mintegy 1,7 milliárd euróra (2 milliárd USA dollár) fog nőni.