Szoftver részleget alapított a Volkswagen

A Volkswagen AG több, mint 5000 digitális szakértőt kíván összefogni az új Car.Software egységben, mely a csoportban az autós szoftverek fejlesztésért lesz felelős.

A vállalat sokkal több szoftver fejlesztését tervezi az autóban és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokban, és a szoftver fejlesztés házon belüli részének növelését a jelenlegi 10 százalékról legalább 60 százalékra kívánja növelni 2025-re. A jövőben egy egységes szoftver platform jön létre, amely minden alapvető funkcióval rendelkezik, és rendelkezésre áll a csoport összes járműve számára. Ez a „vw.os” jármű operációs rendszerből, és a Volkswagen Automotive Cloudból áll majd. 2025-ig a csoport minden új modellje ezen a szoftver platformon fog futni. Az első, ezen a szoftver platformon alapuló jármű az Év Zöldautója 2020 díjra jelölt az ID.3 lesz, amely az idei IAA Nemzetközi Autószalonon mutatkozik be, és jelenleg több mint 20 ezer potenciális ügyfél regisztrált erre a modellre.

Jelenleg a Volkswagen járműveiben mintegy 70 különböző beszállító 200 vezérlőegységét kell integrálni. Emellett a csoporton belül különböző funkciókkal rendelkeznek bizonyos rendszerek, ilyenek például az információs és navigációs szolgáltatások. Egy egységes operációs rendszer, amely ugyanazokkal az alapvető funkciókkal rendelkezik minden márkához, a Volkswagen Automotive Cloud használatával kiegészülve, a csoport minden modelljénél jelentősen egyszerűsíti majd a helyzetet. Ugyanez vonatkozik a márkák „digitális ökoszisztémáira”, melyeket az egyes szolgáltatásokhoz használnak majd. Minden márkának szüksége van bizonyos alapvető szolgáltatásokra, mint például egy egyszerű keresési funkció az elektromos töltőállomások esetében. A Volkswagen személygépkocsiknál ennek a szolgáltatásnak a neve „We Charge”, és ezen keresztül például a „közeli állomások keresése” vagy „a különböző fizetési módok” alapfunkciók minden márkához szabványosíthatók.

A Volkswagen szabványos szoftver platformjával jelentős méretgazdaságosságot kíván elérni. A jövőben a járműpark évente több mint 10 millió teljesen összekapcsolt új járműből áll majd, ami jelentősen csökkenti a szoftver egyes járművekbe történő integrálásának költségeit. Ugyanakkor a növekvő számú járművel rendelkező digitális ökoszisztémák egyre vonzóbbá válnak az új partnerek és az új ügyfelek számára is.

2025-ig a Volkswagen több mint 5000 szakértőt kíván csoportosítani egy „Car.Software” programban olyan szakterületeken, mint a szoftver fejlesztés, az elektromos és elektronikai fejlesztés, a konnektivitás, az automatizált vezetés, a felhasználói élmény (UX), a felhő architektúra és az e-kereskedelem. Öt kulcsfontosságú területen dolgoznak majd, és fejlesztik a márkákon átnyúló csomagokat. A cél, hogy ez a részleg az innovatív szoftver fejlesztés követelményei felé mutató tevékenységet folytasson. Ezért a célért a Volkswagen rugalmas munkamodellek, legújabb együttműködési technológiák és hatékony együttműködési formák megteremtésében fog közreműködni. Ebben az évben mintegy 500 szakértő dolgozik ebben a szoftver egységben, és ez a szám már 2020-ra mintegy 2000-re emelkedik.