Elnapolta az amerikai piacra lépést a GAC

A kantoni központú GAC kínai járműgyártó elhalasztotta autóinak idei évre tervezett debütálását az észak-amerikai piacon az Egyesült Államok és Kína között elmérgesedett kereskedelmi viszály miatt.

A GAC Group honlapján az szerepel, hogy a tőzsdén jegyzett,  állami tulajdonú cég mintegy 87 ezer embert foglalkoztat, tavaly Kína 500 vezető cégének listáján a 45. helyet foglalta el.     A CNBC amerikai hírtévé idézte a GAC külföldi eladásokért felelős igazgatóját, aki azt mondta, hogy bizonytalanná vált a két ország közötti kapcsolat kereskedelmi téren, azért a cége úgy döntött, hogy elhalasztja megjelenését az észak-amerikai piacon. Az illetékes hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy a GAC véglegesen lemondott volna tervéről, minden a két ország között kereskedelmi kapcsolatok alakulásától függ.     A CNBC emlékeztetett arra, hogy az amerikai piacon egyetlen kínai autógyártó van jelen, a Geely Group, amely a Volvo Cars svéd leánycégén keresztül működik.

A két ország közötti kereskedelmi háborúskodás egyik legújabb fejleményeként május 10-én az Egyesült Államok 200 milliárd dollár értékű kínai termék importvámját 25 százalékra emelte az addigi 10 százalékról. Az amerikai kormányzat kilátásba helyezte további mintegy 300 milliárd dollárnyi kínai importcikkre vonatkozó büntetővám kivetését.     A kínai válasz nem váratott sokáig magára, Peking bejelentette, hogy 60 milliárd dollár értékű amerikai importtermékekre vet ki megemelt, 5 és 25 százalék közötti importvámot június elsejei hatállyal.