Mélyponton a munkanélküliség az EU-ban

gumiabroncs
A vártnál nagyobb mértékben, az euróövezetben tíz és fél éves mélypontra, az Európai Unióban pedig a mindenkori legalacsonyabbra csökkent márciusban a munkanélküliségi ráta az EU statisztikai hivatala, az Eurostat jelentése szerint.

Márciusban szezonális kiigazítással 7,7 százalékra csökkent az euróövezet 19 tagállamában a munkanélküliségi ráta az előző havi 7,8 százalékról. Egy évvel korábban, 2018 márciusában 8,5 százalékon állt a munkanélküliségi ráta az euróövezetben.     Elemzők a februárival megegyező 7,8 százalékot vártak márciusra is. A ténylegesen kialakult 7,7 százalék tíz és fél éve, 2008 szeptembere óta a legalacsonyabb munkanélküliségi ráta az euróövezetben.     Az Európai Unióban márciusban szezonális kiigazítással 6,4 százalékra csökkent a februári 6,5 százalékról a munkanélküliségi ráta. A márciusban elért 6,4 százalék a legalacsonyabb az EU-ban a statisztikák vezetésének 2000 januári kezdete óta.

Az Eurostat kimutatása szerint márciusban 15,907 millióan voltak munka nélkül az EU-ban, ebből 12,630 millióan az euróövezetben. A februárihoz képest az EU-ban 172 ezerrel, az euróövezetben 174 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma. Az egy évvel korábbihoz, 2018 márciusához képest az EU-ban 1,430 millióval, az euróövezetben 1,172 millióval csökkent a munkanélküliek száma.     A legalacsonyabb munkanélküliségi rátát, 1,9 százalékosat a Cseh Köztársaságban regisztrálták márciusban. Németországban 3,2 százalék, Hollandiában 3,3 százalék volt a munkanélküliségi ráta. A negyedik és az ötödik legalacsonyabb munkanélküliségi rátát Lengyelország és Magyarország (februári adat) jelentette, 3,4 százalékosat.     A legnagyobb munkanélküliségi ráta Görögországban volt, 18,5 százalékos (januári adat), illetve Spanyolországban 14,0 százalékos és Olaszországban 10,2 százalékos.

Az egy évvel korábbihoz képest márciusban minden uniós tagállamban csökkent a munkanélküliségi ráta Dánia (februári-februári adat) és Svédország kivételéve, ahol nem változott. A legnagyobb éves csökkenést Görögország jelentette, 20,6 százalékról 18,5 százalékra (január-januári adat). Észtországban 6,7 százalékról 4,6 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta tavaly februártól az idén februárig, Cipruson pedig 9,0 százalékról 7,0 százalékra márciustól márciusig.