Íme, a legújabb magyar busz

A győri-mosonmagyaróvári Kravtex-Kühne csoport május 8-án, a zsámbéki Busexpón mutatta be a többfunkciós autóbusz típuscsaládjának új generációját, amelynek korábbi változataiból már több száz üzemel Magyarországon.

A 13 méteres, 55 ülő utas szállítására alkalmas bemutatóbusz saját tömege legalább 1,5 tonnávalalacsonyabb az összes ismert európai gyártó azonos kategóriájú termékével összehasonlítva. Ennek köszönhetően 15 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszt, és mintegy 8,5 tonnával alacsonyabb az éves szén-dioxid-kibocsátása. A Credo Inovell 13 + több mint 15 féle biztonsági rendszerrel van felszerelve, köztük radartechnológiás vészfékasszisztenssel, amely szükség esetén automatikus vészfékezés végrehajtására is képes. A fejlett biztonsági rendszerek iskolások szállítását is lehetővé teszik.

Credobus Inovell 13 + 001

A busz komplett vázszerkezete és fém alkatrészei, futóművei, sebességváltója, valamint műanyag komponensei és a beépülő üveg gyártmányok is mind magyar termékek. Vételárához viszonyítva csupán 20-25 százalék az import részarány.

Credobus Inovell 13 + 003

A cégcsoport elkötelezte magát az önhordó szerkezetű autóbuszok gyártása mellett, amelyek szinte minden fém alkatrésze Mosonmagyaróváron készül. Ráadásul közel 100, gyártási tevékenységet is folytató magyar beszállító szerepel az értékláncban, amelyek évente több milliárd forint értékű hazai komponenst szállítanak a Credobusokhoz. A cégcsoport 2019-ben a Rábától, az egri ZF-től, és az Autofertől (szegedi Ikarus) együttesen várhatóan mintegy 1,5 milliárd forint értékű alkatrészt fog rendelni, valamint közel 2 milliárd forintot költ különböző hazai műanyag, gumi és üveg gyártmányokra és egyéb termékekre.

Credobus Inovell 13 + 013

A 13 méteres bemutatóbuszban 55 komfortos, dönthető és oldalirányban széthúzható utasülés található, amelyekhez egyenként 2 db USB töltő is tartozik. A döntően 750 mm-es üléstávok az összes belföldi viszonylaton kényelmes utazást biztosítanak.

Credobus Inovell 13 + 008