Sötét felhők a német gazdaság egén

Önfejű gazdaságpolitikát folytat és nem megfelelő célokat finanszíroz a költségvetésből a német kormány a német iparszövetség, a BDI elnöke szerint.

“Rosszul költi pénzünket a nagykoalíció” – fogalmazott a BDI német iparszövetség (Bundesverband der Deutschen Industrie) elnöke, Dieter Kempf a Hannoveri Vásáron adott interjúban. Véleménye szerint a német kormány “veszedelmesen önfejű” gazdaságpolitikai célokat követ elsősorban az energia- és a klímapolitikában.     “Az üvegház-hatású gázok kibocsátásának 95 százalékos csökkentésére 2050-ig kitűzött célt, ahogy azt a szövetségi környezetvédelmi minisztérium elképzeli, nemzeti különutas módon egész egyszerűen képtelenség teljesíteni” – hozta fel példaként a szövetség elnöke.     A kormánynak az ilyen és hasonló célok helyett sokkal inkább a beruházás-finanszírozást kellene “turbófokozatba kapcsolnia”, mégpedig nem csak a klímavédelem, hanem a gazdasági digitalizáció terén is – figyelmeztetett, hangsúlyozva, hogy “sötét felhők árnyékolják be ugyanis a német konjunkturális kilátásokat”.

A BDI prognózisa a német áru- és szolgáltatásexport mindössze 1,5 százalékos növekedését jelzi előre az idei évre – mutatott rá. A német ipar pedig örülhet, ha egyáltalán meg tudja tartani a termelési teljesítményt a jelenlegi magas szinten. “A BDI éppen hogy valamivel a nulla feletti növekedésre számít” – mondta Dieter Kempf.

A BDI számításai szerint Nagy-Britannia megállapodás nélküli távozása az EU-ból legalább fél százalékponttal vetheti vissza a német bruttó hazai termék növekedését az idén. “Ebben az esetben felül kell majd vizsgálnunk GDP-növekedési prognózisunkat és a jelenlegi 1,2 százalékos növekedésről 0,7 százalék körüli növekedésre mérsékelni azt.

Az EU pedig sokkal jobban tenné – figyelmeztetett -, ha a Brexit helyett az ipar növekedésének az ösztönzésére fordítaná a figyelmét. Az Európai Unió ugyanis mind gazdasági, mind politikai téren veszített jelentőségéből és ezt a folyamatot meg kell fordítani – jelentette ki Dieter Kempf, a német iparszövetség elnöke a hannoveri vásáron adott interjúban.