Nők veszik át az uralmat a GM vezetőségében

Többségben lesznek a nők a General Motors igazgatóságában, miután két férfi igazgató nyugdíjba vonul. Az autógyártók közül a GM az első, ahol női többség alakul ki a cégvezetésben.

A helyzet azután alakult így, hogy két igazgatósági tag nem indult újra a posztjáért, így az igazgatók száma 13-ról 11-re csökken június 4-től, öt férfi és hat nő dönt a detroiti óriás ügyeiben. A vállalattól ketten mennek nyugdíjba, Jim Mulva és Mike Mullen egyaránt 72 évesek.

Az USA-ban erőteljesen kapnak hangsúlyt a vállalatok vezetésében a nők, az Equilar kutatócég szerint 2034-re a Russel 3000 (azaz, az amerikai tőzsde nagy részét leképező, vagy másképpen meghatározva, a háromezer legnagyobb kapitalizációjú amerikai cég) vállalatok vezetőinek fele nő lesz. Az S&P 500 cégek között csupán kettőnél van női többség úgy, hogy a legfelső vezető is nő: Mary Barra a GM-nél CEO, Corie Barry pedig a Best Buy-nál első ember. A Viacom és a CBS igazgatóságában is a nők vannak többségben, de ezeknek a vállalatoknak férfi a vezérigazgatója. A Bloomberg összeállításából kiderül, hogy további 19 cégnél törhet meg a férfiuralom egyetlen további női vezető alkalmazásával.