Magyar-német innovációs munkacsoport alakul

Magyar-német munkacsoport alakul a két ország kutatási és innovációs együttműködésének erősítésére – jelentette be  Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Berlinben a német szövetségi kormány oktatási és kutatási miniszterével, Anja Karliczekkel folytatott megbeszélése után.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusával röviden beszéltek a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) ügyéről is, amellyel kapcsolatban megerősítette, hogy a magyar kormány támogatja Manfred Weber, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti választási csúcsjelöltjének javaslatát bajor partnerek – a BMW autógyártó társaság és a Müncheni Műszaki Egyetem (Technische Universität München) – bevonására.

A miniszter Münchenben díszvendégként részt vett az alkalmazott kutatásokkal foglalkozó németországi kutatóintézeti hálózat, a Fraunhofer Társaság (Fraunhofer Gesellschaft – FhG) alapításának 70. évfordulójára rendezett ünnepségen, ahol közölték: további bővítést tervez Magyarországon a Fraunhofer kutatóhálózat, jelenleg arról tárgyalnak, hogy miként lehet intézményi együttműködési formákat kialakítani az autóipar támogatására az ágazatot tekintve fontos városokban, például Győrben, Debrecenben és Kecskeméten.    Palkovics rámutatott: az utóbbi évek munkája révén a magyar fejlesztőmérnökök teljesítménye és a hazai kutatás-fejlesztési “ökoszisztéma” világszínvonalú, és ennek tulajdonítható, hogy már nemcsak gyártóbázist kiépítő autóipari cégek jelennek meg Magyarországon, hanem olyan társaságok is, amelyek kutatás-fejlesztési tevékenységet kívánnak végezni. Ilyen például a Continental és a Jaguar.