Amerikában építenek gyárat az oroszok

A Ruszal orosz alumíniumgyártó az amerikai Braidy Industries céggel közösen  hengerművet tervez építeni 1,6 milliárd dollárért az Egyesült Államokban, ahol majd hengerelt alumíniumlemezeket gyártanak az amerikai autóiparnak.

A Kentucky államban található Aslandba tervezett gyár 60 százaléka az amerikai, 40 százaléka az orosz cégé lesz. Kentucky állam 15 millió dollárral támogatja a beruházást, amely a gyárépítés alatt 1500, a termelés beindításával 600 embernek ad munkát.     A Ruszal a világ második legnagyobb alumíniumgyártója.      A Ruszal azt közölte, hogy a gyárépítésről szóló szándéknyilatkozat aláírása után mindkét vállalat a pénzpiacokról szerez be forrást a terv finanszírozásához.     Az amerikai alumíniumágazatban az elmúlt 40 évben nem volt ehhez hasonló nagy értékű új beruházás.      A tervek szerint a hengermű 2021-től termel és az Egyesült Államokban legszélesebb, 264,16 centiméteres alumíniumlemezeket lesz képes előállítani.

Az amerikai pénzügyminisztérium az idei év elején oldotta fel a 2018 áprilisában bevezetett szankciókat a hongkongi tőzsdén jegyzett Ruszal céggel szemben. Akkor azért került feketelistára az orosz cég, mert tulajdonosát, Oleg Gyeripaszkát egyebek között azzal vádolták meg más orosz oligarchákkal, vállalatokkal és kormányzati tisztségviselőkkel együtt, hogy beavatkoztak a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba.    A Politico című lap akkor azt írta, hogy “Putyin belső köreit” érintik a büntető szankciók.    Az orosz milliárdos üzletember 2018. május végén lemondott igazgatói tisztségéről. Az akkor kiadott közlemény szerint “a vállalat és részvényesei érdekeinek védelmében” szakított a céggel.