Tőzsdére megy a Stadler

A svájci SIX Swiss Exchange tőzsdére viszi részvényét a Stadler Rail AG svájci vasúti gördülőállomány- és berendezésgyártó vállalat – jelentették be.

A Stadler már több mint nyolcezer vasúti kocsit és mozdonyt értékesített a világ 41 országában. A vállalat által karbantartott vasúti gördülőállomány éves menetteljesítménye 170 millió kilométer.    A Stadler szerint a vasútgépészeti ágazat hosszú távú növekedési kilátásait a globális népességgyarapodásra és urbanizációra támaszkodó makrogazdasági trendek mellett a költséghatékony tömegközlekedés iránt fokozódó igény és környezetvédelmi megfontolások alapozzák meg.     A vállalat adósságmentes mérlegének, ágazatában kiemelkedő eredmény- és eszközhatékonysági mutatóinak, magas nyereségességének és áttekinthető bevételi struktúrájának köszönhetően vonzó pénzügyi profilt kínál a potenciális befektetőknek.

A Stadler 2018-ban kétmilliárd svájci frank értékesítési árbevételt ért el 7,5 százalékos bevételarányos jövedelmezőséggel. A tavaly december végi állás szerint 13,2 milliárd svájci frankos, erősen diverzifikált és nagy hozzáadott értéket képviselő megrendelés állománya alapján a vállalat nettó értékesítési árbevétele 2020-ra elérheti a négymilliárd svájci frankot.     A Stadler tapasztalt, tökéletességre törekvő svájci vállalati kultúrát megtestesítő vezetői gárdája bevált irányítási stratégiájával több üzleti területen is új jövedelmezőségi szintre emeli a vállalat működését.     A vállalat természetes fejlődésében elért mérföldkő, a részvények tőzsdei jegyzése tovább erősíti a cég világpiaci rangját és jelentőségét.

Tőzsdei jegyzésre kizárólag a közvetlenül és közvetve Peter Spuhler többségi tulajdonos elnök-vezérigazgató birtokában lévő másodrendű részvények kerülnek. Peter Spuhler a kibocsátást követően is többségi tulajdonos marad és hosszú távú elkötelezettséggel elnök-vezérigazgatóként szolgál tovább. Peter Spuhler jelenleg a cég részvényeinek 80 százalékával rendelkezik. További 10 százalék van a RAG Stiftung birtokában, valamint 10 százalék a Stadler kulcsfontosságú alkalmazottai birtokában.     A kibocsátásra piaci kondíciók függvényében az elkövetkező hónapokban kerül sor.