Lassú szűkülésben az export

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 54,2 pont volt a novemberi 53,5 pont után. Eszerint a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be – közöltel a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A korábbi decemberekkel összevetve az idei érték meghaladja az 1995 óta mért hosszú távú decemberi átlagot (52,5), és az elmúlt három év átlagát is, ami 54,1 pont volt.     A felmérésben vizsgált részindexek fele csökkent novemberhez képest, a változások mértéke négy esetben haladta meg a 4 százalékpontot.    A foglalkoztatottsági index értéke 50,0 pont fölött maradt, azaz növekedést jelzett decemberben is. Az index értéke alacsonyabb lett novemberhez képest, de ezzel is a harmadik legmagasabb decemberi 1995 óta.

A termelési mennyiség indexe csökkent a novemberi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradt, ami a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár negyvenedik alkalommal.    Az új rendelések indexe erősödött, és 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva.    A decemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett novemberhez képest, de az ütem rendkívül lelassult. Az index értéke tizennégy hónapja először ismét 50,0 pont alatt van.    A vásárolt készletek negyedik alkalommal bővülnek egy hónap szűkülés után, de enyhe ütemben.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent novemberi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradt, azaz továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi.     A beszerzési árak indexe alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradt, így további árnövekedést jelez a válaszadók szerint.    A késztermékkészletek szintje decemberben magasabb lett az előző hónaphoz képest, de az emelkedés üteme nem túl erős. A korábbi decemberi értékeket nézve az idei így is átlag felettinek mondható, és a negyedik legnagyobb 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt novemberhez képest, és továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően negyvenkét hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex értéke csökkent az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont alá került, amivel az export mennyiségének lassú szűkülését jelzi.