Autópiac: románok az élen

Romániában
Novemberben az alacsony bázisadat miatt nőtt a forgalomba helyezett személygépkocsi száma az Európai Unióban az előző évihez képest az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA kimutatása alapján. Magyarország a harmadik legnagyobb növekedést érte el az Európai Unióban a fogalomba helyezett autók számában.

Novemberben 4,9 százalékkal több, 1,176 millió személygépkocsit helyeztek forgalomba az Európai Unióban mint egy évvel korábban.     Novemberben sorban a harmadik hónapja növekedett a forgalomba helyezett autók száma éves bázison az EU-ban, ez azonban főként az alacsony bázisadatnak tulajdonítható. Tavaly szeptemberben vezették be ugyanis a forgalomba helyezési engedélyeztetés feltételeként a WLTP emissziós mérési eljárást, ami jelentős mértékben visszavetette az eladásokat. Tavaly novemberben 8,0 százalék volt az éves csökkenés.

Nagy-Britannia kivételével, ahol 1,3 százalékkal csökkent a forgalomba helyezések száma éves összevetésben, novemberben minden jelentősebb európai piacon nőtt a forgalomba helyezések száma. Németországban 9,7 százalékkal, Spanyolországban 2,3 százalékkal, Olaszországban 2,2 százalékkal, Franciaországban pedig 0,7 százalékkal.

Az év első 11 hónapjában forgalomba helyezett autók száma azonban elmarad a tavalyi mögött: 0,3 százalékkal kevesebb, 14,123 millió autót állítottak forgalomba. Az év eleje óta az öt legnagyobb európai piac közül csak Németországban nőttek a forgalomba helyezések, 3,9 százalékkal. Spanyolországban 5,7 százalékkal csökkentek, az Egyesült Királyságban 2,7 százalékkal, Franciaországban 0,2 százalékkal, Olaszországban pedig 0,6 százalékkal csökkentek.

Magyarországon novemberben 14 ezer autót helyeztek forgalomba, 25,0 százalékkal többet mint 2018 novemberében, az év első tizenegy hónapjában pedig 142 ezret, 11,7 százalékkal többet mint tavaly.

Novemberben az egy évvel korábbihoz képest csak Romániában és Litvániában nőtt a magyarországinál nagyobb mértékben a forgalomba helyezések száma: Romániában 57,7 százalékkal, Litvániában 52,7 százalékkal. Az év első tizenegy hónapjában ugyanez a két ország teljesítette túl a magyarországi növekedést: Litvánia 44,0 százalékkal, Románia 21,5 százalékkal.