Automatikusan nyíló ajtókkal kísérletezik a Jaguar

A Jaguar Land Rover olyan ajtót fejleszt, ami automatikusan kinyílik, ha a sofőr megközelíti az autót, vagy egy bizonyos, előre beprogramozott kézmozdulatot tesz.

Egy prototípus már készült, egy Range Rover Sportban tesztelik. A rendszer a már meglévő kulcs nélküli ajtónyitást ötvözi mozgásérzékelésre alkalmas szenzorokkal, így az autó képes felismerni a sofőrt, miközben az a Range Rover felé halad, és automatikusan kinyitja az ajtót, mintha egy láthatatlan komornyik ülne az ajtóban.

Ez az új fejlesztés nagyban segítheti a mozgássérült emberek életét, akik számára az autó a legfontosabb közlekedési eszköz. De azoknak is praktikus ez a funkció, akik babakocsit, gyermekhordozót, vagy csak nagy és nehéz tárgyakat akarnak szállítani autóikban, hiszen így nem kell letenni semmit sem a kezünkből ahhoz, hogy bepakolhassunk, beszállhassunk az autóba.

Ha az utasok már a kocsiban vannak, egy fej fölötti gombbal zárhatják be az ajtókat, így azok könnyedén zárhatók. Az infotainment rendszerbe épített szoftver segítségével a vezető az összes ajtót képes irányítani.

Az ajtóba szerelt érzékelők pedig képesek észlelni a lámpaoszlopokat, és más tereptárgyakat, így elkerülhető, hogy az ajtó automatikus nyitásnál beleütközik valamibe. Úgy is programozható a rendszer, hogy magától be is csukja az ajtókat, ha elsétálunk mellettük.

A Jaguar Land Rover új fejlesztése nagyban megkönnyíteni Mark Omrod katona és parasportoló életét, aki mindkét lábát és az egyik karját is elvesztette Afganisztánban. Ő már ki is próbálta a rendszert.

„A Jaguar Land Rover innovatív technológiája hatalmas segítség lenne nekem, és azoknak, akiknek gondot jelent be és kiszállni egy autóból. Becsukni és kinyitni egy ajtót – könnyűnek hangzik az emberek többségének, de élnek olyanok is, köztük én is, akiknek néha komoly gondot okoz végrehajtani ezt.”

Ez a technológia nem csak a mozgáskorlátozott embereknek segíthet, de alapját is képezhető a jövő autózásának.

Biró Milán