Paripa program a Műegyetemen

innovációs kutatás-fejlesztésre, innovációra, mesterséges intelligencia
Egyetemi oktató, diák és informatikai cég együttműködéséből született az az ösztöndíjprogram, amelyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hálózati rendszerek és szolgáltatások tanszéke indított Paripa program (Partnerségben az iparral – hallgatói képzési és ösztöndíjprogram) néven.

A Paripa-program első éve sikeres volt, 6 céges partner 13 kutatás-fejlesztési témáján dolgoznak közösen, amelyhez a második évben csatlakozott újabb 15 téma. Az együttműködő cégek száma 6-ról 9-re nőtt, köztük az ország legnagyobb informatikai és távközlési cégei is megtalálhatók, illetve a tervek szerint hamarosan bevonnak innovatív magyar kis- és közepes vállalkozásokat is.

A tájékoztatás szerint a tanszék oktatói több kutatás-fejlesztési projektnél kaptak olyan visszajelzést a céges partnerektől, hogy az egyetemnek alkalmazkodnia kellene a gyorsan változó digitális világhoz és munkaerőpiachoz. Ez az igény hívta életre a programot, amelyhez az idén a DXC Technology cég is csatlakozott, amelynek révén AI chatbotot fejlesztenek a programban résztvevő egyetemi hallgatók aktív közreműködésével.