Robot-hadgyakorlat kezdődött

A brit hadsereg történelmének legnagyobb robot-hadgyakorlata kezdődött meg hétfőn a dél-angliai Salisbury-síkságon.

Hetven technológiai újítás – közöttük csúcsminőségű megfigyelő drónok és önvezető terepjárművek – kipróbálását kezdte meg a hadsereg – közölte Gavin Williamson védelmi miniszter.

A tárca közlése szerint az Automata harcos kódnevű kísérleti hadgyakorlat négy héten át tart, és annak során számos pilóta nélküli légi és önvezető szárazföldi járművet tesztelnek, A gyakorlat célja, hogy növeljék a katonák épségének védelmét harci cselekmények közben.

A hadgyakorlat kísérleti ütközettel végződik, amelynek során a valósághoz lehető legjobban közelítő szimulációs hadműveleti feltételek között próbálják ki az új technológiai ötleteket és az eszközöket – áll a védelmi minisztérium közleményében.

A gyakorlat egyik legfontosabb eleme az úgynevezett egy mérföldes utánpótlás biztosítása kizárólag gépek segítségével. Az “utolsó mérföld” rendkívül veszélyes az ütközeti zónákban, ezért az automatizálás a tárca szerint létfontosságú a katonák élelmiszerrel, üzemanyaggal és lőszerrel való ellátása szempontjából.

Gavin Williamson szerint a robottechnológia forradalmasítja, biztonságban tartja a brit fegyveres erőket, és előnyt biztosít számukra az egyre bizonytalanabb világban.

A hadgyakorlat célja a megfigyelő, hosszú távú precíziós célzó technológiáknak, a fejlett szállításnak és a csapatok újbóli ellátásának, a városi hadviselésnek és a fejlett helyzetfelismerésnek a tesztelése is.

A gyakorlaton részt vevő katonák többsége a a brit szárazföldi erőktől érkezik. Az önjáró gépek mellett összesen több mint kétszáz ember vesz részt a gyakorlaton, közöttük az amerikai hadsereg, a brit királyi haditengerészet, a királyi légierő (RAF), a védelmi és technológiai kutatóintézet (DSTL) képviselői, valamint tudósok és ipari szakemberek is.