Gondban a BMW, de a Mercedes is aggódhat

Dél-Korea

A szigorodó környezetvédelmi előírások és visszahívások miatt az idén várhatóan nem éri el a tervezett 256 ezret az importautók értékesítése Dél-Koreában.

Az év első kilenc hónapjában 197 ezer importautót értékesítettek Dél-Koreában, ami meghaladja ugyan az éves terv 192 ezres időarányos részét, de augusztusban és szeptemberben az eladások már nem érték el az azokra a hónapokra előirányzott 20 ezret.     Az idén a legtöbb importautót, 25,9 ezret áprilisban értékesítettek Dél-Koreában.    Az eladások csökkenése az importautók részarányát is negatívan érintette. Áprilisban még 18,9 százalék volt az import részaránya az autóeladásokban, szeptemberben pedig már csak 15,8 százalék.

Az importautók forgalmának a csökkenése elsősorban a BMW visszahívási akciójának tudható be. Dél-Koreában, a negyedik legnagyobb ázsiai nemzetgazdaságban a BMW és a Mercedes-Benz a két legnépszerűbb importmárka.     Augusztusban, a visszahívások bejelentésekor a BMW eladásai az előző havihoz képest 39,8 százalékkal, 2017 augusztusához képest pedig 41,9 százalékkal 2383-ra csökkentek. Szeptemberben az előző havihoz képest 13,9 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest pedig 61,3 százalékkal 2052-re csökkentek a BMW eladásai.