Jó hír Amerikából

amerikai gyáripar, ipari termelés
Nőtt az ipari termelés, de az ipari kapacitások kihasználtsága stagnált szeptemberben az Egyesült Államokban.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) jelentése szerint szezonális kiigazítással számolva 0,3 százalékkal bővült az ipari termelés havi összevetésben az augusztusi 0,4 százalékos növekedés után. Tavaly szeptemberhez képest 5,1 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Elemzők is arra számítottak, hogy augusztushoz képest 0,3 százalékkal bővült az ipari termelés. A növekedést kissé rontotta a Dél- és Észak-Carolinán átsöprő Florence hurrikán, amely valamivel kevesebb mint 0,1 százalékpontot vitt el a növekedési ütemből.

Havi összevetésben a feldolgozóipar termelése 0,2 százalékkal, a bányaiparé pedig 0,5 százalékkal nőtt, míg a közüzemi vállalatoké stagnált szeptemberben. Éves összevetésben a feldolgozóipar teljesítménye 3,5 százalékkal, a bányaiparé 13,4 százalékkal, a közműveké pedig 5,4 százalékkal nőtt.

Szeptemberben a negyedik egymást követő hónapban nőtt az ipari termelés, de a lendület megtört. Az ipari termelés évesített ütemben 3,3 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben, jócskán lassult a második negyedévben mért 5,3 százalékhoz képest, miután a dollár erősödése és a világgazdasági növekedés lassulása fékezi az export bővülését.

Az ipari kapacitások kihasználtsága 78,1 százalékon állt augusztusban és szeptemberben is. Elemzők 78,2 százalékot vártak. A kapacitáskihasználtsági ráta még mindig 1,7 százalékponttal alacsonyabb az 1972 és 2017 közötti 79,8 százalékos hosszú távú átlagnál. A Federal Reserve döntéshozói általában úgy tekintenek a kapacitáskihasználtsági mutatóra, mint annak jelzésére, hogy mekkora mozgástere van még a gazdaságnak a növekedésre, mielőtt beindítja az inflációt.