Helló BMW, fázom!

Bemutatkozott a BMW központi operációs rendszerének legújabb, 7.0 verziója, a BMW személyi asszisztens és a távolról is feltelepíthető rendszeres szoftverfrissítések innovációja.

A 2018-as Párizsi Autószalonon reflektorfénybe guruló újdonságok premierjére a BMW részletekbe menően továbbtervezte és minden tekintetben modernizálta műszerfalát, amely első ízben a francia fővárosban bemutatkozó nóvumokba, így a BMW X5 negyedik nemzedékébe, az új BMW 8-as sorozatba, a harmadik BMW Z4 roadsterbe és az új BMW 3-as sorozatba építve debütál. Személyre szabható tartalmával és a vezető preferenciái szerint megjelenített információival a BMW központi operációs rendszerének legújabb, 7.0 verziója minden korábbinál jobban alkalmazkodik a vezető igényeihez, egy vadonatúj, teljes mértékben digitális kijelző- és járművezérlő koncepcióra épülve. A bajorok ügyfelei mostantól még természetesebb módon használhatják a különböző funkciókat, különös tekintettel az érintéssel, élő beszéddel és gesztusokkal működtethető opciókra. A vezetőhöz és utasaihoz ráadásul most először a BMW személyi asszisztens is csatlakozik, amely az autóban egy önmagát fejlesztő, digitális személyiséggé érő mesterséges intelligencia képében válaszol a „Helló BMW!” („Hey BMW”) kezdetű mondatokra.

A digitális kijelzők kontextushoz igazodó, logikusan elrendezett tartalmai, valamint a könnyedén hozzáférhető, egyszerűen feltelepíthető és intuitív módon működtethető funkciók és szolgáltatások minden pillanatban optimális támogatásukról biztosítják a vezetőt. A felhasználók a távolról is feltelepíthető rendszeres szoftverfrissítéseknek köszönhetően bárhonnan elvégezhetik a felkínált aktualizálásokat, minden pillanatban naprakésszé téve ezzel az autót. A távolról is feltelepíthető rendszeres szoftverfrissítések a közeljövőben arra is lehetőséget biztosítanak majd, hogy a bajor prémiumgyártó ügyfelei új járműfunkciókat és szolgáltatásokat töltsenek le BMW modelljükre. Új műszerfalával a bajor prémiummárka minden korábbinál személyesebb, intelligensebb és közvetlenebb élményt kínál fel ügyfeleinek.

A BMW Live Cockpit

2001-ben a BMW iDrive operációs rendszer és az iDrive vezérlőtárcsa világpremierje iránymutató innovációként szolgált a járművezérlési megoldások fejlesztése terén. Díjnyertes ID6 operációs rendszerével a bajor prémiumgyártó később ugyancsak mércét állított fel a kijelző- és járművezérlő koncepciók mezőnyében, a központi operációs rendszer legújabb, 7.0 verziója pedig nem csupán verziószámában, de vadonatúj, logikusan strukturált felépítésében is a BMW folyamatos fejlődését szimbolizálja. A BMW Live Cockpit, a BMW Live Cockpit Plus és a BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezések a 2018-as Párizsi Autószalonon bemutatkozó BMW modellekbe megrendelhető háromféle hardver- és szoftverszintet jelölik, beleértve a digitális műszeregység, a navigációs rendszer, a szórakoztató funkciók, illetve a különféle járművezérlő innovációk, így például a hangvezérlés és a BMW gesztusvezérlés tartalmi és technikai lehetőségeit is. A BMW Live Cockpit műszerfal-elrendezések eltérő szintjeinek funkciói minden esetben az adott BMW modellhez igazodnak. A BMW központi operációs rendszerének legújabb, 7.0 verziója az új, teljes mértékben digitális kijelző- és járművezérlő koncepciót hozza el a jelenbe, amely a BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezés teljesen digitális műszeregységével együtt a technológia legjavát kínálja fel a bajor prémiummárka ügyfeleinek. Az átfogó újítás verziószáma ezzel egy időben a távolról is feltelepíthető rendszeres szoftverfrissítések folyamatos fejlődésére is utal.

Digitális arculat és optimális figyelemirányítás

A BMW új műszerfalának felhasználói felülete maradéktalanul kihasználja a digitális arculatban rejlő lehetőségeket, hogy a különböző funkciók intuitív elrendezésével és működtetésével, valamint a vezető látómezejének közelébe helyezett kijelző és a műszerfal közepébe ágyazott központi kijelző összehangolt tartalmával egy érzelmekben gazdag, nyugalmat árasztó, elegáns utastéri atmoszférát teremtsen. A bajor prémiumgyártó ügyfele a kijelzőket saját igénye szerint harmonizálhatja. A digitális arculat, amely a két- és háromdimenziós grafikákat látványos animációk képében kelti életre, eközben tökéletesen alkalmazkodik a felhasználóhoz és környezetéhez, hiszen célja, hogy utazás közben a vezető kizárólag az előtte álló útra koncentráljon, akit minden pillanatban a vezetéshez szükséges aktuális, pontos információkkal láthat el.

A kormánykerék mögött található műszeregység többé nem igényel analóg órákat, helyüket egyedi ívben megrajzolt, a műszeregység közepe felé fordított, digitális félkör-motívumok foglalják el. Formáik és elrendezéseik a BMW fényszóróinak legendás ikergyűrű-motívumát idézik. A teljes mértékben digitális műszeregység az Infó Kijelző mellett a navigációs rendszer térképének is teret enged, amelyről a jármű aktuális helyzete és a kiválasztott útvonalra vonatkozó legfontosabb információk is könnyedén leolvashatók.

A vezetést támogató rendszerek információi a műszeregység bal oldalán, a digitális sebességmérő műszerben jelennek meg. Komfort és sport vezetési üzemmódban a műszeregység jobb oldalán a digitális fordulatszámmérő látszik, amelyet eco pro vezetési üzemmódban az aktuális üzemanyag-fogyasztás és az átlagsebesség helyettesít. A jobb oldali műszerben számos szórakoztató funkció is megjeleníthető, miközben a vezetéshez szükséges információkat a BMW a szélvédőn keresztül közvetlenül a vezető látómezőjébe vetíti.

A BMW modelljei intelligens digitális személyiséggé értekBemutatkozott a személyi asszisztens, amely az autóban egy önmagát fejlesztő, digitális személyiséggé érő mesterséges intelligencia képében válaszol a „Helló BMW!” („Hey BMW”) kezdetű mondatokra. A technológia megtanulja a bajor prémiumgyártó ügyfelének napi rutinját és elsajátítja szokásait, hogy az adott helyzetekben és környezetekben egyre közvetlenebb és készségesebb módon kínálhassa fel szolgáltatásait. A mesterséges intelligencia segíti a vezetőt, előnyben részesíti személyes preferenciáit és ismeri a BMW ügyfelének kedvelt járműbeállításait is, így például az ülésfűtés mértékét és a leggyakrabban látogatott úti célokat („Helló BMW, indulhatunk! A kedvenc úton vigyél haza!”). Egyik legkülönlegesebb funkciója, hogy a többi vezetést támogató rendszerrel ellentétben a BMW ügyfele itt tetszése szerint nevet is adhat a digitális személyiségnek (elnevezheti például Mórickának), amely így sokkal egyedibb karakterré, a bajor prémiumgyártó ügyfelével kialakított kapcsolata pedig még személyesebbé válik. A technológia ugyanakkor nem csupán a vezető utasításait képes végrehajtani, de minden pillanatban segítségre készen áll és a hosszabb beszélgetésekben is partnernek tekinthető („Helló BMW! Mi az élet értelme?”). A 2019 márciusában világpremierjét ünneplő innováció tökéletesen ismeri az adott BMW modell kvalitásait, beállításait és funkcióit, amelyeket igény szerint működtetni is képes. Ha például a bajor prémiumgyártó ügyfele a „Helló BMW! Kissé fázom.” mondatot ejti ki, a személyi asszisztens azonnal állít a jármű belső hőmérsékletén. A BMW ügyfelének személyes preferenciáit és kedvenc járműbeállításait ismerő újítás minden egyes utasítással, feltett kérdéssel és funkciómódosítással jobbá, ügyesebbé és közvetlenebbé válik.

Minden pillanatban naprakész a távolról is feltelepíthető rendszeres szoftverfrissítéseknek köszönhetően

A távolról is feltelepíthető rendszeres szoftverfrissítések, hogy az ügyfelek könnyedén naprakésszé varázsolják autójukat. A rendszeres frissítések az adott BMW modellek függvényében más-más tartalmat kínálnak fel, feltelepítésükkel pedig az autók nem csupán minőség, de biztonság szempontjából is folyamatosan fejlődnek. A frissítések között például a hangvezérlés egyre tökéletesebb élőbeszéd-felismerése és az újabbnál újabb parkolást segítő funkciók is megjelenhetnek. Első alkalommal a távolról is feltelepíthető rendszeres szoftverfrissítések az adott BMW modell már meglévő funkcióinak és szolgáltatásainak visszamenőleges frissítését kínálják fel, a frissítési folyamat pedig olyan egyszerű, mint egy okostelefon esetében. A BMW Connected okostelefon-alkalmazás minden alkalommal jelzi, ha új frissítés érhető el, amelyet közvetlenül a készülékre, például az otthoni wifi hálózaton keresztül tölthet le a BMW ügyfele. Később, amikor a készülék csatlakozik a BMW központi operációs rendszeréhez, a technológia automatikusan átemeli a lementett frissítést. Mindez a járműbe épített SIM kártyán keresztül közvetlenül is elvégezhető. A letöltött frissítést a BMW központi operációs rendszere parkolás után a központi kijelzőn jeleníti meg, a telepítési folyamat azonban a bajor prémiumgyártó ügyfelének jóváhagyásáig nem kezdődik meg. A rendszer értesíti a felhasználót, hogy a frissítés ideje alatt a jármű nem lesz vezethető, az installáció körülbelül 20 percet vesz igénybe. Ez idő alatt az autónak muszáj leparkolt, biztonságos állapotban maradnia. A fontos vagy bizalmas információkat tartalmazó járműfrissítésekre a BMW központi operációs rendszere minden alkalommal külön rákérdez és jóváhagyást kér. A bajor prémiummárka ügyfelei a jövőben otthonról is képesek lesznek frissíteni a BMW központi operációs rendszerének funkcióit és szolgáltatásait. A távolról is feltelepíthető rendszeres szoftverfrissítéseknek köszönhetően a BMW modellje minden pillanatban naprakész, folyamatosan fejlődő funkciókkal és szolgáltatásokkal, amelyeknek köre a jövőben újabb és újabb innovációkkal bővül.