Thyssenkruppal szerződött a Mol

Thyssenkrupp

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Mol-csoport, a társaság megállapodott  a ThyssenKrupp Industrial Solutions AG képviselőivel  abban, hogy a vállalat fogja felépíteni a csoport poliol üzemét – mondta Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök vezérigazgatója.

A Mol közleménye szerint az 1,2 milliárd euróból (390 milliárd forint) megvalósuló beruházás 200 munkahelyet teremt majd a Borsod-megyei Tiszaújvárosban, a Mol-csoport magyarországi petrolkémiai központjában.

A társaság évente 200 ezer tonna poliolt fog előállítani, amivel rögtön szignifikáns szereplővé válik az 1,4 millió tonnára becsült európai piacon – mutatott rá. Az üzem a Mol közleménye szerint várhatóan 2021 második felében kezdi meg működését.

Marcel Fasswald, a ThyssenKrupp Industrial Solutions ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az üzem megtervezése és felépítése várhatóan egymillió mérnökórát fog igénybe venni, csúcsidőben az építkezésen 4000 ember fog dolgozni.     A ThyssenKrupp  számára ez globális projekt – mutatott rá, utalva arra, hogy a mérnöki munka nagy részét Németországban végzik el, de a cég Thaiföldről, Kínából és Indiából is hoz szakértelmet a projekthez.    Az új üzem “magasra teszi a lécet”, amellett, hogy a legenergiahatékonyabb és környezetbarátabb megoldással fog rendelkezni, a legautomatizáltabb is lesz a területen belül – mondta az ügyvezető.

A poliol a poliuretán alapanyaga, amelyet az ipar szinte minden területén  hasznosítanak az építőipartól a bútorgyártáson át az autóiparig,  textiliparig.    Az új üzem a thyssenkrupp Industrial Solutions és az Evonik (korábban Degussa-Uhde) által fejlesztett HPPO (hidrogén-peroxidból propilén-oxid) technológiát fogja használni.