Bemutatkozott a Grand California

A düsseldorfi Caravan Salonon mutatta be a Volkswagen a Grand California modellt. A teljesen új lakóautó alapja az ultramodern Crafter modell.

Az 1988-ban debütált és a Transporter alapjaira épült California eddig kiszállított 160 000 darabjával a világ legsikeresebb lakóautója. A Volkswagen haszonjárművek márka – felhasználva az ikonikus lakóautó gyártása során felhalmozott tapasztalatát – a Crafter műszaki alapjait használta az új Grand California fejlesztéséhez. Mostantól pedig mindkét California modellváltozat szerepel majd a kínálatban.

A Grand Californiában a szekrények borítása jellemzően fehér. Ez a színséma világos és tágas érzetet kelt, amelyet csak fokoznak az oldalt és hátul található lakóautó ablakok és a jármű hátsó részében található dupla ágy illetve a nappali rész feletti hatalmas tetőablak. Minden lakóautó ablakot egy kétrészes rolóval (szúnyoghálóval illetve sötétítővel) szereltek fel. A vezetőfülkénél pedig egy teljesen új megoldással történik a sötétítés. A konyha és a tágas, 840 x 800 mm méretű fürdőszoba mellett olyan részletek fokozzák a kényelmet, mint például a tolóajtó feletti külső világítás. A szintén az alapfelszereltség részét képező, külső, szabályozható hőmérsékletű tusolóhoz való csatlakozó a jármű hátuljában kapott helyet és igazán kényelmessé teszi a kempingben eltöltött napokat. A tolóajtó elé nyíló, elektromosan működtetett lépcső a ki és a beszállást könnyíti meg, az ajtó két oldalán helyet kapott kétrészes szúnyogháló pedig az alapfelszereltség részeként fokozza az utazók komfortérzetét.

Innovatív megoldás a nappali rész hangszóróinak opcionális, Bluetooth-on keresztül történő vezérlésének lehetősége. Ezáltal lehetőség nyílik az infotainment rendszertől függetlenül is zenét hallgatni, amelynek forrása lehet okostelefon, tablet vagy akár egy laptop.

A Grand California modellt elől forgatható ülésekkel szerelték, a nappali részben pedig egy kétszemélyes ülőpad kapott helyet. A kisgyerekkel utazó családok pedig biztosan értékelni fogják az  isofix és felső hevederes (Top Tether) gyerekülés-rögzítési pontokat a hátsó üléspadnál. A nagyméretű étkezőasztal elegendő helyet biztosít négy ember számára egy közös étkezéshez.

A konyhai felszereltség részét képezi a kihúzható, fagyasztó rekesszel szerelt 70 literes hűtőszekrény, amely kívülről az elhúzott tolóajtó mellett szintén hozzáférhető. Szintén alapfelszereltségként áll rendelkezésre a két gázrózsás tűzhely, a mosogató illetve a különböző fiókok, kihúzható tárolók és a felhajtható polcok egész sora.

A legfontosabb azonban, ami a Grand Californiát megkülönbözteti a California ’T6’ modelltől, az a fürdőszobája. A zuhanyzó és a wc mellett egy kihajtható mosdó, a pipere holmik elhelyezésére szolgáló polcok, az integrált wc papír tartóval ellátott szekrény (amely megvédi a nedvességtől), törölközőtartó és a szellőzést biztosító napfénytető is az utazók kényelmét szolgálja. A Grand California frissvíz-tartálya révén 110 liter víz szállítására képes. Szintén az alapfelszereltség része, hogy nincsenek kapcsolók a fürdőszobában, a lámpa automatikusan, mozgásérzékelő szenzorok segítségével kapcsolódik fel.

Opcionálisan elérhető a gyerekek számára készült emeletes ágy és a felette beépített panorámatető. Szintén az extrafelszereltségek listáját bővíti a jármű hátsó részénél a tetőre szerelhető további klímaberendezés, a napellenző, a hátsó kerékpártartó és a nyíló ajtókban elhelyezhető kempingasztal és kempingszékek. A hagyományos gázfűtés opcionálisan egy gáz vagy dízel segítségével előállított elektromos árammal működtetett fűtési rendszerré bővíthető. Elérhető lesz a tetőre szerelhető napelem rendszer, a TV vételt elősegítő parabolaantenna és az LTE/WiFi hotspot is.

Ezen kívül a Grand California modellnél is elérhetőek lesznek a Crafterben megismert vezetői segédrendszerek és infotainment rendszerek. A vezetői segédrendszerek között szerepel a városi vészfékfunkcióval kiegészített környezetfelügyelő rendszer, a forgalmi sáv tartását segítő rendszer illetve a sávváltásban közreműködő holttér-érzékelő rendszere. A parkolóhelyről való kiállást segítő funkció és a beállást támogató parkoló segéd mellett pedig szintén szerepel a választékban a követési távolság automatikus szabályzása és a tolatókamera is.

A Grand Californiához hasonló lakóautók az egész világot bejárják. A Volkswagen Haszonjárművek ezért az új modellhez biztosítja az összkerékhajtás lehetőségét is. A teljesen új fejlesztésű lakóautó tetőkialakítása aerodinamikai szempontból is jól átgondolt munka, amely formája révén semmilyen negatív hatással nincs az üzemanyag-fogyasztásra.