Veszik a lakóautókat, mint a cukrot

Németország

lakóautók
Soha még nem volt akkora kereslet lakóautóra és lakókocsira Németországban, mint az idén.

Az év első hét hónapjában rekordszámú, 54 ezer lakóautót és lakókocsit helyeztek forgalomba Németországban, 11,8 százalékkal többet, mint a tavalyi azonos időszakban – jelentette be Düsseldorfban az ágazat szakmai képviselete, a Caravaning Industrie Verband (CIVD).

Az emelkedő trendnek nem is igazán látni a végét – mutatott rá Daniel Onggowinarso, a CIVD igazgatója. Ennek legfőbb oka demográfiai folyamatokban keresendő, hiszen az iparág legnagyobb célközönsége, az 50 év feletti vásárlói réteg ugyanis folyamatosan növekszik. Ugyanakkor a kint a természetben eltöltött szabadidő növekvő népszerűségének köszönhetően egyre több fiatal család is felfedezi magának a lakóautók által kínált előnyöket.

Az ágazat mindemellett nagy reményeket fektet az augusztus végén Düsseldorfban megrendezésre kerülő Caravan Salon kiállítás és vásárhoz is, a lakóautó és lakókocsi gyártó szakma legnagyobb nemzetközi seregszemléjéhez. A rendezvényen hatszáz kiállító mutatja be újdonságait a nagyközönségnek.

Daniel Onggowinarso elmondása szerint a kereslet alakulása a mind több kényelmi szolgáltatással felszerelt járművek egyre növevő népszerűségét mutatja. A lakóautók átlagára tavaly 71 ezer euró, a lakókocsiké pedig 20 ezer euró volt – mondta.