Újabb repülőt vett a német kormány

Újabb repülőgéppel, kilencre bővül a német szövetségi kormányzat rendelkezésére álló flotta gépeinek száma – jelentette a dpa német hírügynökség.

A tudósítás szerint a Lufthansa Technik hamburgi üzemében másfél éve zajlik egy használt Airbus A321-es repülőgép átalakítása. A beszerzési ár nem nyilvános, de a dpa százmillió eurós nagyságrendűre becsüli a gép árát.    A gép 2000 óta a Lufthansa flottájában repült Neustadt an der Weinstrasse néven. “Így költségtakarékosabb, ami jobb az adófizetőknek” – indokolta a használt repülő vásárlását Dieter Brakonier, a projekt vezetője. Brakonier szerint azért esett a választásuk erre a gépre, mert nagyon jó állapotban van.

A gépet tetőtől talpig átalakították, 180 módosítást hajtottak végre rajta. Megnövelték a maximális felszállósúlyt, és a gép teljes belsejét átalakították. Az új kormánygép fedélzetén 84-en utazhatnak majd, közülük 14-en VIP osztályon. Itt a delegációvezetők, a kancellár, miniszterek és legközelebbi munkatársaik utaznak. A delegáció többi tagja számára 70 Economy plus kényelmi szintű helyet alakítottak ki. Más kormánygépekkel ellentétben ezen zuhanyzó nem lesz. Felszerelik viszont a kormánydelegációk védelmét szolgáló katonai elhárító és kommunikációs eszközökkel. Egyelőre a géptestre még nem festették fel a nemzeti színeket, és a Német Szövetségi Köztársaság feliratot, ez az utolsó mozzanatok egyike – írja a dpa.    A repülőgép 5000 kilométer megtételére lesz képes, és főleg európai utakra fogják használni, de elvileg Észak-Amerikát is el tudja érni.

A védelmi minisztérium repülési készenléti osztálya 16 repülőgépet tart fenn Kölnben és Berlinben. Ezek közül nyolcat használ a kormány. Hosszú távú utakra két Airbus A340-es áll rendelkezésre, amelyek 143 utast tudnak szállítani. Középtávra két Airbus A319-est használhat a kormányzat, melyeken 44 ember fér el, és emellett van még négy Bombardier Global 5000 típusú kisgép is, amely 13 utas befogadására képes. Ezek mellett van még három Cougar típusú helikopter is belföldi utakra és öt régebbi Airbus A310, melyeket már nemigen használ a kormányzat, inkább csapatszállítóként működnek. A gépek évente mintegy 2500 utat tesznek meg.

A felújított A321 várhatóan augusztusban megkapja a közlekedéshez szükséges polgári és katonai engedélyeket, és szeptemberben adják át a német kormánynak. Egyelőre nem dőlt el, hogy mi lesz a neve, de az egyik ötlet az, hogy Hans-Dietrich Genscher nevét kapja, aki 18 éves külügyminisztersége idején igen sokat utazott. A két Airbus A340-es az első német szövetségi elnök, Theodor Heuss és az NSZK első kancellárjának, Konrad Adenauernek a nevét viseli.