Újabb két műholdat lőtt fel Kína

Kína sikeresen föld körüli pályára állított két új dupla műholdat a Pejtou (Beidou) navigációs rendszerhez, amely jelenleg már lefedi az ázsiai és csendes-óceáni térséget – tudatta a kínai űrtudományi és -technológiai vállalat (CASC).

A navigációs rendszer két további eszközét a Hosszú Menetelés-3B típusú hordozórakétával lőtték fel a Szecsuan tartományban található Hszicsang műholdkilövő állomásról. A műholdak valamivel több mint három órával később álltak föld körüli pályára. Ez volt a Hosszú Menetelés rakétasorozat 281. kilövése.

A kínai elképzelések szerint az év végéig 18 műhold működik majd a navigációs rendszerének keretében, amelynek célja navigációs szolgáltatást nyújtani az Egy Övezet – Egy Út kezdeményezésben részt vevő államok számára. A tervek szerint az évtized végére kiépül a műholdak globális lefedettséget biztosító hálózata. A vasárnap pályára állított dupla műholdak valójában a Beidou rendszer 33. és 34. műholdjai.

Kína 2000-ben kezdte meg saját navigációs rendszerének a kiépítését annak érdekében, hogy megszüntesse függőségét az amerikai GPS rendszertől. A projektet három szakaszban valósítják meg 35 műhold fellövésével. A rendszer 2012 óta már navigációs, pontos idő és üzenetküldési szolgáltatásokat nyújt az ázsiai és csendes-óceáni térségben.

A kínai Pejtou a világon a negyedik navigációs rendszer az amerikai GPS, az orosz Glonassz és az Európai Unió Galileo rendszere után. Utóbbit 30 műhold fogja alkotni, közülük négyet szerdán lőttek fel és állítottak sikeresen pályára a Francia Guyanában lévő Kourouban található űrközpontból.