Rosszabbul megy a Hankooknak

Hankook
Növelte forgalmát a második negyedévben a dél-koreai Hankook Tire gumiabroncs-gyártó konszern, működési eredménye azonban egy új üzem egyszeri költségei miatt csökkent.

A második negyedévben a Hankook Tire 1705,5 milliárd von, az egy évvel korábbi 1666,9 milliárd vonnál 2,32 százalékkal magasabb értékesítési árbevétel mellett 183,2 milliárd von működési eredményt ért el, 10,46 százalékkal kisebbet a 2017. második negyedévi 204,6 milliárd vonnál.    Az idei első negyedévihez képest a Hankook értékesítési árbevétele 5,99 százalékkal emelkedett a második negyedévben, működési eredménye pedig 0,87 százalékkal romlott.    A koreai devizában kifejezett bevétel-növekedés főként az autógyárakban felszerelt prémium kategóriás gumiabroncsok nagyobb forgalmának volt köszönhető, elsősorban Európában, Kínában és az Egyesült Államokban. A nagy átmérőjű (17 colnál nagyobb) személygépkocsi gumiabroncsok értékesítése éves bázison 3,5 százalékkal emelkedett, részarányuk pedig a teljes értékesítésben 52,1 százalék volt.     A második negyedévben a működési eredmény az amerikai Tennessee államban épült új gyár üzembe helyezési költségei és a hazai, dél-koreai piacon élesedő versenyhelyzet miatt csökkent.

Euróban kifejezve a második negyedévben 1,325 milliárd euró értékesítési árbevételre tett szert a vállalat, devizaárfolyam-hatások miatt 1,18 százalékkal alacsonyabbra az egy évvel korábbinál. A második negyedévi 142,4 millió eurós működési eredmény pedig 13,52 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az idei első negyedévhez képest viszont 8,49 százalékkal nőtt a Hankook forgalma és 1,48 százalékkal javult működési eredménye.

A Hankook a jövőben egyre inkább az ultra nagy teljesítményű (UHP) gumiabroncsok választékának a növelésére és a nagy átmérőjű, prémium kategóriás személygépkocsi abroncsok gyártására összpontosítja fejlesztési erőfeszítéseit.

Az év második felében forgalmának növekedésére számít a Hankook, elsősorban a Tennesseeben felépült új üzem gyártási kapacitásának a stabilizálódásának, valamint a gumicserét végző szervizek növekvő keresletének köszönhetően.