Rossz hírek Németországból

német feldolgozóipar
Csökkentek és az elemzői várakozásoktól jócskán elmaradtak a német gyáripari megrendelések júniusban.

A német statisztikai hivatal közölte, hogy az előzetes adatok szerint ár-, szezonális és naptári hatással kiigazítva júniusban 4,0 százalékkal – 2017 januárja óta a legnagyobb mértékében – estek vissza a német gyáripari megrendelések az előző havihoz képest.    Elemzők 0,4 százalékos csökkenést vártak a májusi 2,6 százalékos bővülés után.    Éves összevetésben ár- és naptári hatással kiigazítva 0,8 százalékkal csökkentek a német gyáripari megrendelések júniusban az előző hónapban mért 4,4 százalékos emelkedés után. Elemzők 3,4 százalékos növekedésre számítottak.

Júniusban a hazai megrendelések 2,8 százalékkal, míg a külföldiek 4,7 százalékkal estek vissza havi szinten. Az euróövezeti országok új megrendelései 2,7 százalékkal, a világ többi országáé pedig 5,9 százalékkal csökkentek.    A félkész termékeket gyártó német vállalatok megrendelései 2,3 százalékkal, a termelőeszközöket gyártó vállalatoké pedig 4,7 százalékkal csökkentek májushoz képest, míg a fogyasztási cikkek termelői 4,5 százalékos visszaesésről számoltak be.    A megrendelések erős csökkenése azt sugallja, hogy a legnagyobb európai gazdaság ipara lassabb fokozatra vált a következő hónapokban.

“A gyáripari megrendelések csalódást keltő új adatsora jól tükrözi a német gazdaságot sújtó kereskedelmi feszültségeket, ami nem túl kecsegtető az ipar második fél évi kilátásaira nézve” – mutatott rá Carsten Brzeski, az ING Ausztriáért és Németországért felelős közgazdásza.

A német gazdasági minisztérium közlése szerint április-júniusban negyedéves összehasonlításban 1,6 százalékkal estek vissza a gyáripari megrendelések, amiért részben az amerikai kereskedelempolitika által okozott feszültségeket okolta.