Rekordot jelentett a Toyota

Rekord árbevételt és nettó nyereséget ért el a Toyota első pénzügyi negyedévében.

A Toyota az április-júniusi negyedévben az előző évinél 7,2 százalékkal magasabb, rekordösszegű 657,31 milliárd jen (5,9 milliárd dollár) nyereséget ért el. A legnagyobb japán autógyártó konszern értékesítési árbevétele is rekordot ért el 7,36 ezer milliárd jenen, ami 4,5 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Működési eredménye 18,9 százalékkal 682,69 milliárd jenre ment fel.

A tervezett kutatási-fejlesztési költségekre hivatkozva a negyedéves rekorderedmény ellenére sem változtatott éves eredmény-előrejelzésén a Toyota. Nettó nyeresége eszerint 2,12 ezer milliárd jen lesz, 15 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál. Működési eredménye 4,2 százalékkal 2,3 ezer milliárd jenre, értékesítési árbevétele pedig 1,3 százalékkal 29,00 ezer milliárd jenre csökken.

Az amerikai importvámok által keltett bizonytalanság miatt a Toyota 500 ezerrel 2,75 millióra csökkentette idei észak-amerikai eladási tervét. Nem változtatott azonban 10,5 milliós éves globális értékesítési célján.

A Toyota közzétette első féléves eladási adatait, eszerint 5,2 millió autót értékesített, 1,6 százalékkal többet, mint tavaly. Ez a harmadik helyezéshez volt elegendő az autógyártók rangsorában. Az első helyet ugyanis a Renault-Nissan-Mitsubishi szerezte meg 5,54 millió autó, a másodikat pedig a Volkswagen 5,52 millió autó eladásával.