Duplázott a Caterpillar

Megduplázta nyereségét a világ egyik legnagyobb építőipari jármű- és eszközgyártója, az amerikai Caterpillar a második negyedévben, mert erőteljesen nőtt a termékei iránti globális kereslet. A hírre közel 3 százalékos emelkedéssel reagált a vállalat részvényének árfolyama.

Az amerikai vállalat hétfőn közzétett gyorsjelentésében közölte, hogy negyedéves adózott eredménye 108,5 százalékkal, 1,71 milliárd dollárra, részvényenként 2,82 dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 802 millió dollárról, részvényarányosan 1,35 dollárról.     A cég teljesítményét jobban tükröző, a szakértők által inkább figyelemmel követett egyszeri tételek nélküli részvényarányos eredmény 2 dollár 97 cent lett, nagyobb a szakértők által várt 2 dollár 73 centnél.

A Caterpillar bevétele 14 milliárd 11 millió dollárt ért el a június végével záródott három hónapban, 24 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 11,3 milliárd dollárt.

A Caterpillar az eredmények ismeretében javított idei profitelőrejelzésén: az egyszeri tételek nélküli részvényarányos eredményt a korábbi 10,25-11,25 dollár helyett immár 11,00-12,00 dolláros dollárra várja.

A Caterpillar számításai szerint a megemelt amerikai importvámok akár 200 millió dollárral is megdobhatják anyagköltségeit az idei év második felében, ráadásul a szállítási költségek is növekedhetnek. Ezen tényezők hatását a vállalat jórészt azzal ellensúlyozza, hogy július 1-jétől árakat emelt, és szigorú költséggazdálkodást folytat.

1 Comment on Duplázott a Caterpillar

Comments are closed.