Dübörög a román járműipar

Csaknem 25 százalékkal nőtt a járműgyártás Romániában az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakhoz mérten – adta hírül a Ziarul Financiar című napilap.

A gazdasági-pénzügyi újság szerint az idei első hat hónapban a francia Renault tulajdonában levő Dacia és a craiovai Ford összesen 247 480 járművet állított elő, ami újabb csúcsnak számít. Az elmúlt nyolc évben 224 ezer jármű volt a csúcs, amit 2013-ban értek el.    A lap által összesített adatok szerint az első hat hónapban a Dacia 175 992 autót gyártott a tavalyi 170 430 után, a Ford 71 488-at a tavalyi 28 960 után.

Az idei gyártás főleg a Fordnak köszönhetően nőtt meg látványosan, hiszen az amerikai gyártó csaknem 150 százalékkal növelte a termelést azt követően, hogy tavaly ősszel beindította Romániában a népszerű Ecopsort hobbiterepjáró gyártását.    Az újság számításai szerint az idén egész évben várhatóan 450 ezer járművet szerelnek össze Romániában, aminek értékét 7 milliárd euróra becsülték.

A lap megállapította, a jó eredmények még nagyobb nyomást helyeznek a bukaresti kormányzatra, hogy javítsa a vasúti és a közúti közlekedést, amit mind a Ford, mind a Dacia többször kért. A két gyártó termelésének jelentős részét Nyugat-Európába exportálja, a kivitelt viszont nehezíti a gyengén fejlett romániai infrastruktúra – olvasható a Ziarul Financiarban.