5G a gyakorlatban

V2X

A támogatott vezetés első mobilhálózatra épülő, valós környezetbeli használati eset-modelljét mutatta be a Telefónica és a Seat Segoviában.

A Telefónica és a Seat Segoviában bemutatta az „5G Technological Cities” projektje keretében kidolgozott első használati eset-modellt, egy gépkocsit és a közúti infrastruktúrát is információcserére alkalmas technikával szerelve fel. Ez az első lépés a rendelkezésre álló mobilhálózat segítségével valós városi viszonyok között működő V2X járműves kommunikáció felé.

A Seat egy Ateca modelljével járult hozzá a megvalósításhoz, amelynek legújabb connectivity-technikáját úgy alakították át, hogy műszerfalán riasztásokat adhasson ki vezetője felé. A kezdeményezés a következő partnerekkel együttműködésben zajlott: a Ficosa, amely a megfelelő C-V2X kommunikációs eszközökkel szerelte fel az autót, a Sice, amely a közúti infrastruktúra tulajdonosaként connectivity-technikával látta el az útkereszteződések jelzőlámpáit, valamint a Nokia, amely a jármű és a közúti infrastruktúra kommunikációs platformjaként szolgáló többszörös hozzáférésű peremhálózati számítástechnikai szervert (Multi-access Edge Computing; MEC) telepítette.

A támogatott vezetés Segoviában bemutatott két használati eset-modellje (use case) részletesen:

  • A gépkocsi riasztást kap a közlekedési lámpától, ha be nem látható jobbra kanyarodáskor a kijelölt gyalogosátkelőhelyen gyalogos keresztezi az úttestet. Ha a vezető az irányjelző működtetésével továbbra is bekanyarodási szándékára utal, az autó műszerfalán figyelmeztető jelzés jelenik meg arról, hogy az adott átkelőhelyen éppen gyalogos halad át.
  • A jármű akkor is jelzést kap a közlekedési lámpától, amikor az pirosra készül váltani. Pillanatnyi helyétől, sebességétől és pályájától függően az autó eldöntheti, elegendő idő áll-e még rendelkezésére az útkereszteződésen áthaladásra. Amennyiben nem, figyelmeztető jelzés jelenik meg a műszerfalon, a vezető így felkészülhet a kontrollált megállásra.

Mindezek, illetve a stabilan rövid késedelmi idők megvalósítása érdekében alapvető fontosságú a MEC-szerver alkalmazása, amely a közúti infrastruktúra és a jármű közötti közvetítő szerepét betöltő alkalmazást tartalmazza, s lehetővé teszi a pre-5G használati eset-modell működését.

Mindkét esetmodell a Spanyolországban első ízben itt alkalmazott, standard C-V2X protokollra épül, a már rendelkezésre álló mobilhálózaton keresztül téve lehetővé a járműves kommunikációt. Mindez jól érzékelteti a C-V2X protokoll és a kiegészítő érzékelők (a közlekedési lámpára telepített, a gyalogosokat érzékelő kamera) adatainak kombinációjában rejlő lehetőségeket a jármű környezetéről szolgáltatott információk és a közlekedés biztonságának növelése tekintetében.