Bevásárol az Embraerbe a Boeing

Stratégiai partnerségre lép a Boeing és az Embraer: az amerikai és a brazil repülőgépgyártó vállalat bejelentette, hogy nem kötelező érvényű szándéknyilatkozatot írtak alá utasszállító repülőgépet gyártó vegyes vállalat létrehozásáról.

Az új vállalat, amelynek székhelye Brazíliában lesz, gyártja és értékesíti az Embraer kereskedelmi repülőgépeit, illetve nyújtja az ezekhez a gépekhez kapcsolódó szolgáltatásokat. A gépek fejlesztése, gyártása, értékesítése és az értékesítés utáni szolgáltatások nyújtása is a Boeing teljes ellenőrzése alá kerül.     A 4,75 milliárd dollár tőkeértékű vegyes vállalatban a Boeing részesedése 80 százalék, az Embraeré pedig 20 százalék lesz. A Boeing 3,8 milliárd dollár készpénzzel száll be az üzletbe.     A két vállalat azt reméli, hogy a szükséges engedélyek megszerzése után a jövő év végére le tudják zárni az ügyletet.     Ha sikeres lesz, ezzel a megállapodással a Boeing integrálja az Embraer 70-150 fős utasszállító repülőgépeit, tökéletesítve ezáltal kínálatát.

A repülőgépgyártó iparág két mamutvállalata, a Boeing és az európai Airbus közötti vetélkedés újabb fejezeteként jött létre a megállapodás arról, hogy a Boeing megveszi az Embraer kereskedelmi repülőgépgyártó részlegét. Előzőleg, tavaly októberben az Airbus a kanadai Bombardier regionális repülőgépeket előállító CSeries programjába vásárolta be magát. A CSeries a 110-150 férőhelyes regionális gépek piacán versenyez, fő versenytársa az Embaer, és annak E175-ös és E195-ös típusa.

Az Embraer a világ harmadik legnagyobb repülőgépgyártója, 16 ezer embert foglalkoztat, éves árbevétele közel 6 milliárd dollár. Az 1994-ben privatizált vállalat Brazília ipari gyöngyszemeinek egyike, amely nemcsak polgári és katonai célú, hanem üzleti repülőgépeket is gyárt.

A Sao Pauló-i tőzsdén meredeken csökkent az Embraer árfolyama a hosszú hónapok óta várt megállapodás hallatán, mivel a befektetők azt gondolták, hogy 4,75 milliárd dollárnál többet ér az Embraer kereskedelmi repülőgépgyártó részlege. Január óta több mint 30 százalékkal drágult az Embraer az amerikai repülőgépgyártóval való megállapodás reményében, de csütörtökön napi mélypontján több mint 16 százalékos mínuszban is járt az árfolyam.