Ismét az Audi motorja lett a legjobb

Az Audi folytatja sikertörténetét „Az év nemzetközi motorja“ díj 2-2,5 literes kategóriájában: a rangos elismerést sorozatban kilencedik alkalommal nyerte el a győri motor. Az erőforrás 400 lóerős, 294 kW-os teljesítményével a legerősebb öthengeres szériamotor a világon. Az erőforrás 2008 óta készül az Audi Hungariánál.

Az „International Engine of the Year Awards” zsűritagjai mindenekelőtt a lenyűgöző 480 Nm-es nyomatékot dicsérték, amely már 1700 1/min fordulatszámon elérhető. A turbós erőforrás jellegzetes hangzását is méltatták, amely úgy keletkezik, hogy váltakozva kapnak gyújtást közvetlenül szomszédos és egymástól távoli hengerek. Ez egyedülálló ritmust eredményez. Az öthengeres motor több mint 40 éve a márka egy ikonja. A két évvel ezelőtti teljes átdolgozás óta az öthengeres motor forgattyúsháza alumíniumból készül.

2,5 TFSI motor dolgozik az Audi TT RS Coupé és TT RS Roadster modellekben, valamint az RS 3 Limousine-ban is, amelyek mindegyike az Audi Hungariánál készül. Továbbá ez a motor található az RS 3 Sportback-ben is. Az erőforrás a TT RS-t és a TT RS Roadstert 3,7, illetve 3,9 másodperc alatt gyorsítja fel 0-ról 100 km/h-ra. Az RS 3 Limousine és az RS 3 Sportback esetében 4,1 másodperc a gyorsulás. Mind a négy modell maximális sebessége 250 km/h (leszabályozott), opcionálisan 280 km/h.

Az „Év nemzetközi motorja“ díjat 1999-óta évente ítéli oda egy nemzetközi, 65 motorsport-újságíróból álló zsűri különböző kategóriákban. Az Audi idén már tizennegyedik alkalommal nyerte el ezt a világszerte elismert díjat.

Az Audi Hungariánál tavaly 1 965 165 motor készült, köztük 14 640 öthengeres Otto-motor. Ezzel a vállalat továbbra is a világ egyik legnagyobb motorgyára, amely a Volkswagen-konszern több mint 30 telephelyét látja el erőforrásokkal. A győri motorok széles teljesítményspektruma 63 kW-tól (86 LE) egészen 470 kW-ig (639 LE) terjed. Nyáron indul az elektromos motorok sorozatgyártása Győrben.